İçindekiler
DEHB, Hiperaktivite ya da Dikkat Eksikliği olan çocuklar için ailelere öneriler
Anneler ya da aileler olarak DEHB(ADHD)yani “Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu” belirtileri gösteren çocuğunuzun günlük zorlukların üstesinden gelmesine, enerjisini olumlu alanlara aktarmasına ve ailenize daha fazla sakinlik kazandırmasına yardımcı olabilirsiniz.
“Çocuklarda hiperaktivite” ve “dikkat eksikliği belirtileri” ve bu belirtilerin ne kadar erken ve tutarlı bir şekilde ele alındığı konusu, çocuğun ileri ki yaşlarda başarı oranı ile yakından ilişkilidir.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtileri(DEHB) olan çocukların genellikle yürütme işlevlerinde eksiklikleri vardır: Sonraki adımı düşünme ve planlama, düzenleme, dürtüleri kontrol etme ve görevleri tamamlama becerisi gibi. Bu durum, yürütme görevlerini üstlenmeniz gerektiği anlamına gelmektedir bu sayede çocuğunuz yavaş yavaş kendi yönetici becerilerini kazanırken ona rehberlik etmeniz gerekebilir.
Dikkat eksikliği ve hiperaktvite bozukluğu belirtileri(DEHB), anneler ve aileler için çoğu zaman yorucu olsa da sizi görmezden gelen, rahatsız eden veya sosyal çevrede zorlayan çocuğun isteyerek, kasıtlı hareket etmediğini hatırlamak önemlidir.
ADHD(Attention Deficit Hiperactivity Disorder) olan çocuklar sessizce oturmak, odalarını düzenli hale getirmek isterler hatta ebeveynlerinin yapmasını söylediği her şeyi yapmak isterler ama bunları gerçekleştirmek için yeterince bekleme becerisine sahip olmayabilirler.
DEHB belirtilerine sahip olmanın “çocuğunuz açısından” aslında ne kadar zor olduğu düşünülürse, olumlu ve destekleyici yollarla yanıt aramak çok daha verimli olacaktır. Sabır, şefkat ve bol miktarda destekle istikrarlı ve mutlu bir evin tadını çıkarırken, çocukluk dönemindeki DEHB semptomlarını yönetebilir çocuğunuza rehberlik edebilirsiniz.
ADHD ya da DEHB NEDİR ?
DEHB ya da ADHD(Attention Deficit Hiperactivity Disorder) olarakda bilinen Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğuna bozukluğuna bağlı olarak davranışlarını kontrol edememesinden kaynaklanan nörogelişimsel bozukluk olarak tanımlanır.
DSM-5 tanı kitapçığı bu tanının yapılmasında öncü olmaktadır.
Çocukların planlı ve bilinçli olarak olumsuz davranış geliştirmediği ancak bu davranışların genellikle erken yaşlarda davranış eğitim tedavileriyle kontrol altına alınması gerektiği bilinmektedir.
Davranışların kontrol edilemediği ölçüde ilerleyen yaşlarda ilaç kullanımı Tıp hekimleri tarafından tavsiye edilebilir bu anlamda davranışların okul öncesi yaşlarda tespiti ve kontrolü “çocuğun akademik başarısı ve aile psikolojisi anlamında” önemlidir.
DEHB (ADHD) BELİRTİLERİ GÖSTEREN ÇOCUKLAR
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu(DEHB) semptomları gösteren bir çocuğa başarıyla ebeveynlik yapmadan önce, DEHB semptomları olan çocuğunuzun, belirtilerin bir bütün olarak aile üzerindeki etkisini anlamak çok önemlidir. Hiperaktif ya da dikkat eksikliği belirtileri gösteren çocuklarda bulunan bazı semptomlar aile yaşamını bozabilecek bir dizi davranış sergiler.
Genellikle ebeveyn talimatlarını “uygulayamazlar” bu yüzden onlara itaat etmekte zorlanırlar. Düzensizdirler ve kolayca dikkatleri dağılır, diğer aile üyelerini bekletirler. Projelere başlarlar ancak sıklıkla onları bitirmeyi unuturlar.
Dürtüsellik belirtileri olan çocuklar genellikle sohbetleri yarıda keserler, uygun olmayan zamanlarda ilgi ister ve düşünmeden veya aileleri zorlayacak davranışlarda bulunma eğilimindedirler.
ADHD’li çocukları yatağa götürmek ve uyutmak genellikle zordur. (Bu noktada çocuğun enerjisinin Spor, egzersiz, ergoterapi, yüzme gibi etkinliklerle düzenlenmesini sağlamak uykuya destek olacağından faydalı olacaktır).
Hiperaktif çocuklar evin etrafında dolanabilir veya kendilerini fiziksel tehlikeye atabilirler. Bu davranışlar nedeniyle, DEHB olan çocukların kardeşleri, bir dizi zorlukla karşı karşıya kalabilir. DEHB belirtisi göstermeyen kardeşler “ihtiyaçları olmasına rağmen” genellikle hiperaktif davranışları ya da dikkat eksikliği sorunu yaşayan kardeşlerine göre daha az ilgi görür.
Bu da zamanla aile içerisinde ki hassas dengenin zedelenmesine yol açabilir.Hata yaptıklarında daha sert bir şekilde azarlanabilirler ve başarıları daha az övülür ya da hafife alınabilir.
Ebeveyn yardımcısı olarak görülebilirler(oğlum kardeşine bak, kızım yemeğini yedirdin mi tarzında talimatlar vb), DEHB olan çocukların kardeşleri onların gözetiminde iken uygunsuz davranışlarda bulunursa suçlanabilirler.
Sonuç olarak, anne veya aileler tarafından sorumluluk üstlendirilen kardeşler, kıskançlık ve kızgınlıkla karışık hiperaktivite ya da dikkat eksikliği belirtileri olan erkek veya kız kardeşe olan sevgilerini göstermek istemeyebilirler ya da bundan bilinçsizce kaçınabilirler.
DEHB belirtileri olan bir çocuğun talepleri fiziksel ve zihinsel olarak yorucu olabilir. Çocuğunuzun talimatları uygulayamaması, hayal kırıklığına yol açabilir ve hayal kırıklığı da öfkeye yol açabilir bunun neticesinde çocuğunuza kızgın olduğunuz için suçluluk duyabilirsiniz.
Çocuğunuzun davranışları sizi endişeli ve stresli hale getirebilir. Kişiliğiniz ile DEHB olan çocuğunuzun kişiliği arasında temel bir fark varsa, davranışlarını kabul etmek özellikle zor olabilir.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yaşayan bir çocuk yetiştirmenin zorluklarını aşmak için, şefkat ve tutarlılık konusunda uzmanlaşmalısınız. Hem sevgi hem de sistem(kurallar) sağlayan bir ailede yaşamak, DEHB belirtilerini yönetmeyi öğrenen çocuklar veya gençler için en iyisidir.
Çocuklarda Hiperaktivitenin ve dikkat eksikliği gibi davranış bozukluklarının kontrol altına alınması, aileler için daha huzurlu bir ev ortamı yaratması açısından aile iç huzuru ve psikolojisi açısından önemlidir.
Şimdi 7 maddede ailelerin yapabileceği ya da dikkat etmesi gereken noktalara göz atalım
7 MADDE HALİNDE AİLELER VE ANNELERE ÖNERİLER
POZİTİF VE OLUMLU KALIN
Dikkat dağınıklığı yaşayan ya da hiperaktif belirtiler gösteren bir çocuk annesi olarak, çocuğunuzun duygusal ve fiziksel sağlığı için zemin hazırlarsınız. Çocuğunuzun rahatsızlığının semptomlarını olumlu yönde etkileyebilecek birçok faktör üzerinde kontrole sahipsinizdir bu sebeple pozitif yaklaşımınız önemlidir.
Olumlu bir tavır takının. Çocuğunuzun DEHB belirtilerini aşmasına yardımcı olacak en iyi tutumunuz, varlığınızın yanında hissettirilmesi, olumlu tutumunuz ve sağduyunuzdur. Sakin bir ruh hali ile odaklandığınızda, çocuğunuzla bağlantı kurma, onun sakinleşmesine ve odaklanmasına yardımcı olma olasılığınız daha yüksektir.
Eğer davranışlar erken yaşlarda kontrol altına alınabilirse belki de yıllar sonra olanlara beraberce gülebilirsiniz. Çocuğunuzun davranışının bir bozuklukla ilgili olduğunu unutmayın. Çoğu zaman kasıtlı olmadığını bilmek önemlidir.
Mizah anlayışınızı koruyun. Bugün zorlayıcı görünen bir şey bundan on yıl sonra komik bir aile hikayesi olabilir.
Küçük şeylerle uğraşmayın ve bazı tavizler vermeye istekli olun. Çocuğunuz bir işi ve günlük ev ödevini tamamladığında, sonraki bir iş o kadar da önemli değildir, önemli olan ilk davranışın ödülünün verilmesi gerektiğidir bu bazen yumuşak bir ses tonu ya da gülümseme bile olabilir.
Mükemmeliyetçiyseniz bu çocuk açısından daha zor olabilir çünkü sadece sürekli memnuniyetsiz kalmayacak, aynı zamanda hiperaktivite ya da dikkat dağınıklığı belirtileri gösteren çocuğunuz için imkansız beklentiler yaratacaksınız.
Çocuğunuza inanın. Çocuğunuz hakkında olumlu, değerli ve benzersiz olan her şeyi düşünün veya bunların yazılı bir listesini yapın. Çocuğunuzun öğrenebileceğine, değiştirebileceğine, olgunlaşabileceğine ve başarılı olabileceğine güvenin. Dişlerinizi fırçalarken veya kahvenizi yaparken bu güveni günlük olarak içinizden tekrar edin, yeniden düşünün ve kendinizi motive edin.
Çocuğunuzun rol modeli ve en önemli güç kaynağı olarak sağlıklı bir yaşam sürmeniz hayati önem taşır. Aşırı yorgunsanız ya da sadece sabrınız bittiyse bile, DEHB olan çocuğunuz için çok dikkatli bir şekilde kurduğunuz yapıyı ve desteği kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
Destek isteyin. DEHB’li bir çocuk yetiştirirken hatırlanması gereken en önemli şeylerden biri, bunu tek başınıza yapmak zorunda olmadığınızdır. Çocuğunuzun doktorları, terapistleri ve öğretmenleriyle konuşun . DEHB olan çocukların ebeveynleri için organize bir destek grubuna katılın. Bu gruplar, tavsiye vermek ve almak için bir bilgi havuzu sunar ve duyguları dışa vurmak ve deneyimleri paylaşmak için güvenli bir yer sağlar.
Aralar vermek. Arkadaşlar ve aile, bebek bakıcılığı yapmak konusunda harika olabilir, ancak çocuğunuzu ailenize ya da arkadaşınıza bıraktıysanız suçluluk hissedebilirsiniz ve arkadaşlarınız ya da aileniz Hiperaktif bir çocukla nasıl başa çıkabileceği konusunda yetersiz olabilir.
Eğer kendinize ayıracak bir zaman dilimine ihtiyaç duyuyorsanız bu araları çocuğunuzu uzman bir ekibe teslim ederek yaratabileceğinizi unutmayın, bu tarz kurumların sadece çocuğunuz için değil aynı zamanda ailelere de alan açarak psikolojik rahatlama yarattığını unutmayın.
Kendine iyi bak. İster gece banyosu yapmak ister sabah meditasyonu yapmak olsun , doğru beslenin , egzersiz yapın ve stresi azaltmanın yollarını bulun . Hastalanırsanız, kabul edin ve yardım alın, bazı aileler ve özellikle ülkemizde anneler çocuk için kendini unutabiliyorlar ama çocuğunuzun sağlığının sizin sağlıklı olmanızdan geçtiğini unutmayın.
SİSTEM OLUŞTURUN VE ONA BAĞLI KALIN
Hiperaktif ve dikkat eksikliği olan çocuklarda görevler, öngörülebilir kalıplarda ve öngörülebilir yerlerde gerçekleştiğinde görevleri tamamlama olasılıkları daha yüksektir. Aslında sizin işiniz, çocuğunuzun ne bekleyeceğini ve ne yapması gerektiğini bilmesi için evinizde bir sistem oluşturmak ve sürdürmektir.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuğunuzun odaklanmasına ve organize olmasına yardımcı olacak ipuçları:
Bir rutini takip edin. DEHB olan çocuğun beklentileri anlamasına ve karşılamasına yardımcı olmak için bir zaman ve yer belirlemek önemlidir. Yemek, ev ödevi, oyun ve yatak için basit ve öngörülebilir ritüeller oluşturun. Çocuğunuzun yatmadan önce ertesi sabah kıyafetlerini hazırlamasını sağlayın(çocuğun kendini sonraki güne hazırlaması ve motivasyonu için) ve okula götürmesi gereken her şeyin hazır, özel bir yerde hazırlamış olduğundan emin olun.
Saatleri ve zamanlayıcıları kullanın. Evin her yerine, çocuğunuzun yatak odasına büyük bir saat yerleştirmeyi düşünün. Çocuğunuzun yapması gereken ev ödevi veya sabah hazırlanmak gibi şeyler için yeterli zaman ayırdığınızdan emin olun. Oyunu bitirmekle yatağa hazırlanmak gibi ev ödevleri veya geçiş zamanları için bir zamanlayıcı kullanın.
Çocuğunuzun programını basitleştirin. Boş zamanlardan kaçınmak iyidir, ancak DEHB olan bir çocuğun dikkati daha fazla dağılabilir ve okul sonrası birçok aktivite varsa yararlanabilir. Her bir çocuğun yeteneklerine ve belirli faaliyet taleplerine göre çocuğun okul sonrası zamanları için ayarlamalar yapmanız gerekebilir.
Sessiz bir yer oluşturun. Çocuğunuzun kendine ait sessiz ve özel bir alanı olduğundan emin olun. Bir sundurma veya yatak odası , çocuğun mola verdiği yer ile aynı yer olmadığı sürece iyi olabilir .
Düzenli olmak için elinizden geleni yapın. Evinizi organize bir şekilde kurun. Çocuğunuzun, her şeyin bir yeri olduğunu bildiğinden emin olun. Mümkün olduğunca düzen ve organizasyon konusunda örnek olun.
DEHB olan çocukları meşgul edecek sorunlardan kaçının!
Bu çocuklar için boş zaman, semptomlarını şiddetlendirebilir ve evinizde kaos yaratabilir. DEHB olan bir çocuğu bunaltmadan meşgul etmek önemlidir ki çocuk üzerinde baskı hissetmeden meşgul olabilsin.
Çocuğunuzu bir spor, sanat dersi veya müzik için kaydedin. Evde, çocuğunuzun zamanını dolduran basit aktiviteler düzenleyin. Bunlar, yemek yapmanıza yardımcı olmak, kardeşinizle masa oyunu oynamak veya resim çizmek gibi görevler olabilir.
Zaman doldurucu olarak televizyona veya bilgisayar / video oyunlarına aşırı güvenmemeye çalışın. Ne yazık ki, TV ve video oyunları doğaları gereği giderek daha şiddetli hale geliyor ve yalnızca çocuğunuzun DEHB belirtilerini artırabilir.
HAREKETİ VE UYKUYU TEŞVİK EDİN
DEHB’li çocukların çoğu zaman çok yüksek enerjileri vardır. Organize sporlar ve diğer fiziksel aktiviteler, enerjilerini sağlıklı yollardan atmalarına ve dikkatlerini belirli hareketlere ve becerilere odaklamalarına yardımcı olabilir. Fiziksel aktivitenin faydaları sonsuzdur: Konsantrasyonu iyileştirir, depresyon ve kaygıyı azaltır ve beyin faaliyetlerini destekler. Bununla birlikte, dikkat eksikliği olan çocuklar için en önemlisi, egzersizin daha iyi uykuya yol açması ve bunun sonucunda da DEHB semptomlarını azaltabilmesidir.
Çocuğunuzun zevk alacağı ve güçlü yönlerine uyan bir spor bulun. Örneğin, beyzbol gibi çok fazla “boş zaman” gerektiren sporlar, dikkat sorunları olan çocuklar için en uygun seçenek değildir. Sürekli hareket gerektiren basketbol ve hokey gibi bireysel veya takım sporları daha iyi seçeneklerdir. DEHB olan çocuklar, vücut üzerinde çalışırken zihinsel kontrolü artıran dövüş sanatları (taekwondo gibi) veya yoga eğitiminden de yararlanabilir.
Yetersiz uyku, herkesi daha az dikkatli hale getirebilir, ancak DEHB olan çocuklar için oldukça zararlı olabilir. DEHB olan çocuklar, en az akranları kadar uykuya ihtiyaç duyarlar, ancak ihtiyaç duydukları şeyi alamazlar. Dikkat sorunları aşırı uyarılmaya ve uykuya dalmakta zorlanmaya neden olabilir. Tutarlı, erken yatma vakti, bu problemle mücadele etmek için en yararlı stratejidir, ancak bazen tek başına yeterli olmayabilir.
Aşağıdaki stratejilerden birini veya birkaçını deneyerek çocuğunuzun daha iyi dinlenmesine yardımcı olun:
Televizyon süresini kısaltın ve çocuğunuzun gün boyunca aktivitelerini ve egzersiz seviyelerini artırın.
Kafeini çocuğunuzun diyetinden çıkarın.
Yatmadan bir saat kadar önce çocuğun adrenalin seviyesini düşürmek için bir tampon süresi oluşturun. Boyama, okuma veya sessizce oynama gibi daha sessiz aktiviteler bulun.
Çocuğunuzla on dakika kucaklaşın. Bu, bir sevgi ve güvenlik duygusu oluşturmanın yanı sıra sakinleşme zamanı da sağlayacaktır.
Çocuğunuzun odasında lavanta veya diğer aromaları kullanın. Koku çocuğunuzun sakinleşmesine yardımcı olabilir.
Beyaz gürültü : Çocuğunuz uykuya daldığında arka plan gürültüsü olarak kullanın . Doğa sesleri ve sakinleştirici müzik dahil olmak üzere birçok çeşidi vardır. DEHB olan çocuklar genellikle “beyaz gürültüyü” sakinleştirici bulurlar. Statik bir radyo yerleştirerek veya elektrikli bir fan çalıştırarak beyaz gürültü yaratabilirsiniz.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda doğada geçirilen zamanın faydaları:
Araştırmalar, DEHB’li çocukların doğada zaman geçirmekten fayda sağladığını gösteriyor. Çocuklar, çimende koşarken ya da ağaçlarla dolu bir parkta oynarken, beton bir oyun alanına göre DEHB semptomlarında daha fazla azalma yaşarlar.
DEHB’yi yönetmeye yönelik bu umut verici ve basit yaklaşımı not edin. Şehirlerde bile çoğu ailenin parklara ve diğer doğal ortamlara erişimi vardır. Bu “doğa zamanında” çocuklarınıza katılın – ayrıca kendiniz içinde fazlasıyla hak ettiğiniz ölçüde temiz bir nefes alacaksınız.
Bu bağlamda DEHB ile spor egzersiz konusu mutluluk ve dikkat hormonlarına atıfta bulunmaktadır. İlave olarak belirtmek gerekir ki çocuk ya da yetişkin fiziksel olarak desteğe ihtiyaç duyuyorsa fizik tedavi ve fizyoterapist eşliğinde çalışmalar gerekebilir.
BEKLENTİ VE KURALLAR NET OLMALI
DEHB olan çocukların anlayabilecekleri ve takip edebilecekleri tutarlı kurallara ihtiyacı vardır. Aile için davranış kurallarını basit ve açık hale getirin. Kuralları yazın ve çocuğunuzun kolayca görüp okuyabileceği bir yere asın.
DEHB’li çocuklar, organize ödül ve sonuç sistemlerine özellikle iyi yanıt verir. Kurallara uyulduğunda ve ihlal edildiğinde ne olacağını açıklamak önemlidir. Son olarak, sisteminize bağlı kalın: her seferinde bir ödül veya sonuç ile takip edin.
Bu tutarlı yapıları kurarken, DEHB’li çocukların sıklıkla eleştiri aldığını unutmayın. İyi davranışlara dikkat edin ve onu övün. Övgü, özellikle DEHB olan çocuklar için önemlidir çünkü tipik olarak çevrelerinden çok az övgü alırlar. Bu çocuklar davranışlarıyla ilgili düzeltme, iyileştirme ve şikayetler alır – ancak pek azı olumlu pekiştirme olmaktadır maalesef.
Sıcak bir gülümseme, olumlu bir yorum, bir ödül olarak algılanabilir. Ödüllendirme her zaman maddi bir karşılıkla olmaz. Manevi ödüllendirme DEHB olan çocuğunuzun dikkatini, konsantrasyonunu ve dürtü kontrolünü geliştirebilir.
Uygunsuz davranışa veya kötü görev performansına olabildiğince az olumsuz yanıt verirken, uygun davranış ve görev tamamlama için olumlu övgü vermeye odaklanmak için elinizden gelenin en iyisini yapın. Çocuğunuzu “başka bir çocukta olsa hafife alabileceğiniz küçük başarılar için” ödüllendirin.
Ödülleri ve Sonuçları Kullanma
Ödüller
- Çocuğunuzu yiyecek veya oyuncaklar yerine ayrıcalıklar, övgü veya etkinliklerle ödüllendirin.Ödülleri sık sık değiştirin. Ödül her zaman aynıysa, DEHB olan çocuklar sıkılır.
- İyi davranış için verilen puanların veya yıldızların bulunduğu bir çizelge yapın, böylece çocuğunuz başarılarını görsel olarak hatırlasın.
- Anında verilen ödüller, gelecekteki bir ödül vaadinden daha iyi sonuç verir, ancak büyük ödüllere götüren küçük ödüller de işe yarayabilir.
- Daima bir ödülle devam edin.
Sonuçlar
- Sonuçlar önceden açıklanmalı ve çocuğunuz yaramazlık yaptıktan hemen sonra ortaya çıkmalıdır.
- Yanlış davranışların sonucu olarak zaman aşımlarını ve ayrıcalıkların kaldırılmasını deneyin.
- Çocuğunuzu uygunsuz davranışları tetikleyen durumlardan ve ortamlardan uzaklaştırın.
- Çocuğunuz yaramazlık yaptığında bunun yerine ne yapabileceğini belirtin. Çocuğunuzun bunu göstermesini sağlayın.
- Her zaman sonucu takip edin.
ÇOCUĞUN SAĞLIKLI BESLENDİĞİNE EMİN MİSİNİZ?
Diyet, dikkat eksikliği bozukluğunun doğrudan bir nedeni değildir, ancak yiyecekler çocuğunuzun zihinsel durumunu etkileyebilir ve etkilemekte, bu da davranışları etkiliyor gibi görünmektedir. Çocuğunuzun neyi, ne zaman ve ne kadar yediğini izlemek ve değiştirmek , dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluğu yani DEHB belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir.
Tüm çocukların taze yiyeceklerden, düzenli yemek saatlerinden uzak durduğu ve abur cubura ise bayıldıkları bilinen bir gerçek ancak özellikle Dürtüsellik ve dikkat eksikliği olan çocuklarda öğünlerin atlanması, düzensiz yeme ve aşırı yemeye yol açabilen bir sorun .
Hatta belirtmek gerekirki günümüzde otizm spektrum bozukluğu ile bağırsak ve beslenme konusunda bağ kuran çalışmalar asperger sendromlu, öğrenme güçlüğü ya da sosyal zorluklar yaşayan çocuklar ve otistik çocuk istatistiklerinin yoğunluğuna atıfta bulunabiliyor. çocuğun okul çağına gelmesi ile okul başarısızlığı ve sosyal adaptasyon gibi sorunlar ile durum karmaşık bir durum haline gelebiliyor.
DEHB olan çocuklar düzenli yemek yememeleri ile ünlüdür. Ebeveyn gözetimi olmadan, bu çocuklar saatlerce yemek yemeyebilir ve ardından etrafta ne var ise dağıtabilirler. Bu modelin sonucu, çocuğun fiziksel ve duygusal sağlığına zarar verebilir.
Çocuğunuz için en fazla üç saat arayla düzenli besleyici öğünler veya atıştırmalıklar planlayarak sağlıksız beslenme alışkanlıklarını önleyin.
Hücrelerimizden içeri alınan her besin aslında ruhumuzu,hormonlarımızı neticesinde davranışlarımızı etkiliyor. Yani dikkat eksikliği ve hiperaktivite ile beslenme ilişkisi bu bağlamda değerlendirilmelidir.
Fiziksel olarak, DEHB olan bir çocuğun düzenli olarak sağlıklı yiyecek alımına ihtiyacı vardır; Zihinsel olarak, ”yemek saatleri” gerekli bir moladır ve gün içinde planlanmış olması gereken bir rutindir.
Evinizdeki abur cuburlardan kurtulun.
Dışarıda yemek yerken yağlı ve şekerli yiyeceklere sınırlama koyun.
Abur cubur reklamlarıyla dolu televizyon programlarını kapatın.
Çocuğunuza günlük vitamin ve mineral takviyesi verin.
ARKADAŞ EDİNMEYİ ÖĞRETİN
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtileri gösteren yani DEHB olan çocuklar genellikle basit sosyal etkileşimler konusunda zorluk yaşarlar. Dikkat eksikliği belirtileri ve hiperaktif davranışlar sergileyen çocuklar sosyal ipuçlarını okumakta zorlanabilirler, çok konuşabilirler, sık sık araya girebilirler veya agresif ya da “çok yoğun” olarak karşı çıkabilirler. Dikkat dağınıklığı yaşayan ya da hiperaktif çocuklar gösteren çocuklarda nispeten duygusal olgunlaşmada yaşadıkları güçlükler, onları kendi yaşlarındaki çocuklar arasında öne çıkarabilir ve onları düşmanca alay edilen bir hedef haline getirebilir.
Bu konuda çocuğun sosyal anlamda adaptasyonun sağlanabilmesi için dikkat eksikliği ya da hiperaktivite konusunda anne ve ailelerin ne yapılacağına dair tavsiye ve öneri yazıların incelenmesi de ailelerin sorumluluğundadır.
Bununla birlikte, DEHB olan birçok çocuğun son derece zeki ve yaratıcı olduğunu ve sonunda başkalarıyla nasıl geçinebileceklerini ve arkadaş olarak uygun olmayan insanları nasıl tespit edebileceklerini anlamaları çok fazla sürmez. Dahası, ebeveynleri ve öğretmenleri çileden çıkarabilecek kişilik özellikleri akranlarına komik ve çekici gelebilir.
DEHB olan bir çocuğun sosyal becerilerini geliştirmesine yardımcı olmak
DEHB olan çocukların sosyal becerileri ve sosyal kuralları öğrenmesi zordur. Hiperaktif belirtiler ve dikkat eksikliği semptomları gösteren DEHB sahibi olan çocuğunuzun daha iyi bir dinleyici olmasına yardımcı olabilir, insanların yüzlerini ve vücut dilini okumayı öğretebilir ve gruplar halinde daha sorunsuz etkileşim kuramalarına rehberlik edebilirsiniz. Bunun için birçok şey yapılabilir ancak DEHB belirtileri gösteren bir çocuk için eğitim, özel eğitim ve rehabilitasyon rehberliğinde olmak zorundadır.
Çocuğunuz ile zorlukları ve nasıl değişiklik yapılacağı hakkında nazikçe ama dürüstçe konuşun.
Çocuğunuz ile çeşitli sosyal senaryoları canlandırın. Rolleri sık sık değiştirin ve bunu eğlenceli hale getirmeye çalışın.
Çocuğunuz için benzer dil ve fiziksel becerilere sahip oyun arkadaşları seçmeye dikkat edin.
İlk seferde sadece bir veya iki arkadaşınızı davet edin. Oynarken onları yakından izleyin ve vurmak, itmek ve bağırmak gibi olumsuz davranışlara sıfır tolerans ile yaklaşın.
Çocuğunuzun oynaması için zaman ve yer açın ve iyi oyun davranışlarını sıklıkla ödüllendirin.
Otizm nedir? Otizmin Nedenleri, Çeşitleri, Otizmli çocuklarda Eğitim tedavisi ve konuşma
Dehb Nedir? Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
Detaylı bilgi veya destek talebi için lütfen iletişime geçin.
KAYNAK: www.helpguide.org
- Dehb
- Asperger sendromu
- Otizm
- Otizm nedir? Otizm belirtileri; İlaçsız ABA terapi eğitim tedavisi
- Otizmde tuvalet eğitimi
- Gebelikte alınan folik asit takviyesi otizmi engeller mi?
- Kız çocuklarında gizli otizm
- 4 yaş sonrası otizmde, konuşma mümkün mü?
- 3 yaş otizm belirtileri
- Bebeklerde aylık otizm belirtileri nelerdir?
- Dünyaca ünlü otistikler, otizmli meşhur insanlar
- Kardeşlerde otizm neden sıklıkla görülüyor ?
- Otizm genetik yani kalıtsal mı?
- İstatistikler
- Otizme iyi gelen bitkisel ürünler neler?
- Otizm alternatif tedavi yöntemleri nelerdir? Duyu bütünleme, ergoterapi,; B6 takviyeleri ; Glütensiz diyetler; Şelasyon; Melatonin takviyeleri; Omega 3 takviyesi vs
Dikkat eksikligi ile ilgili güzel açıklamalar yapmışşınız.
Sema Hanım değerli yorumlarınız için Teşekkürler. Derincocuk’tan sevgilerle…
Uzun zamandır bu kadar detaylı bütünsel bir makale okumamıştım çok teşekkürler
Biz teşekkür ediyoruz İffet Hanım, yeni çalışmalarımız hazırlanıyor, bizi takip etmeye devam edin 🙂