27 ÜNLÜ OTİSTİK SANATÇI VE BİLİM ADAMI

  1. Albert Einstein – Bilim adamı ve matematikçi
  2. Bill Gates – Microsoft kurucusu
  3. Temple Grandin – Hayvan bilimci
  4. Michelangelo – Heykeltraş ressam mimar şair
  5. Wolfgang Amadeus Mozart – Klasik Besteci
  6. Steve Jobs – Apple’ın eski CEO’su
  7. Stanley Kubrick – Film Yönetmeni
  8. Isaac Newton – Matematikçi, Gökbilimci ve Fizikçi
  9. Nikola Tesla – Mucit, alternatif akım ve kablosuz akımın yaratıcısı
  10. Satoshi Tajiri – Nintendo’nun ve Pokémon’unun yaratıcısı
  11. Hans Christian Andersen – Çocuk kitapları yazarı
  12. Benjamin Banneker – Afrikalı-Amerikalı almanak yazar, araştırmacı
  13. Susan Boyle – Müzisyen
  14. Tim Burton – Film Yönetmeni
  15. Lewis Carroll – “Alice Harikalar Diyarında” Yazarı
  16. Charles Darwin – Doğa bilimci, Jeolog ve Biyolog
  17. Sia (Kate İsobelle Furler) – Avustralya doğumlu Müzisyen
  18. Paul Dirac – Fizikçi
  19. Bobby Fischer – Satranç Büyük Ustası
  20. Daryl Hannah – Oyuncu ve Çevre Aktivisti
  21. Thomas Jefferson – Erken Amerikalı Politikacı
  22. James Joyce – “Ulysses” in yazarı
  23. Alfred Kinsey – Biyolog
  24. Barbara McClintock – Bilim Adamı ve Sitogenetikçi
  25. Jerry Seinfeld – Komedyen Andy Warhol – Sanatçı
  26. Ludwig Wittgenstein – Filozof
  27. William Butler Yeats – Şair

Charles Darwin
1809-1882

Önde gelen bir psikiyatrist olan Trinity College profesörü Michael Fitzgerald, Charles Darwin’in Asperger Sendromu sonra olduğu sonucuna varılan bir makaleyi araştırdı ve yayınladı. Darwin’in çocukluğundan, çok sessiz ve izole bir çocuk olduğunu ve başkalarıyla olabildiğince etkileşimden kaçındığını belirten kayıtlar var. Asperger’li diğer pek çok kişi gibi, mektup yazmak gibi alternatif iletişim yolları aradı. Kimya gibi belirli konularla bağımlılıkları vardı, ama çok görsel düşünüyordu ve otizm spektrumunda ki birisinin hemen hemen tüm özelliklerini gösteriyordu.

Albert Einstein
1879-1955

dünyaca ünlü otistikler; Albert einstein; otizmli ünlüler; meşhur otizmliler

Belki de tarihteki en ünlü bilim adamı ve matematikçi Albert Einstein’ın bir dizi muhtemelen ilginç olan noktaları var. Birincisi, özellikle yetişkin olarak sosyalleşmekte zorlandı. Çocukken, ciddi konuşma gecikmeleri ve daha sonra ekolali(echolalia) yani kelimeleri, sesleri tekrarlama alışkanlığı yaşadı. Elbette, Einstein’ın inanılmaz derecede teknik olduğu gerçeği var. Bu özellikler birçok uzmanı, Einstein’in otizm spektrumunda bir yerlerde göründüğü sonucuna götürdü.

Thomas Jefferson
1743-1826

Bu konu özellikle tartışmalıdır. ABD’nin üçüncü cumhurbaşkanı ve bağımsızlık bildirgesinin yaratıcılarından Thomas Jefferson’un Otizm spektrumunda bir yere düştüğünü iddia edenler, Jefferson’un rahatsız edici bir halk konuşmacısı olduğu ve başkalarıyla iyi ilişki kuramadığı bilindiğinden böyle düşünüyorlar.

Bazı çağdaş belgeler Jefferson’un yüksek seslere ve alaycı kuşu ile sürekli arkadaşlığı gibi garip rutinlerine karşı hassasiyetini bile referans alıyor. Kanıtlara rağmen, Jefferson söz konusu olduğunda yapabileceğimiz en iyi şey tahminidir, çünkü erken yaşamından kalma çoğu belge çocukluk eviyle birlikte yandı.

James Joyce
1882-1941

Herhangi bir otizm uzmanına James Joyce hakkında bilgi verin ve muhtemelen Joyce’un otistik olduğuna dair birçok kanıt olduğunu iddia ettiğini duyacaksınız. Sonuçta, en ünlü iki eseri “Ulysses” ve “Finnegan’ın Uyanışı” adlı eserleri okuyanlar ne anlatılmak istendiğini anlayacaklardır. Joyce’un Magazine’in dediği gibi, “Okuyucumdan aldığım talep, tüm hayatımı işime ve okumaya adamam gerektiğidir.” Bazıları, çalışmalarına yönelik bu kasıtlı yaklaşımın Joyce’un kendisini toplumdan uzaklaştırma arzusunu dile getirdiğini ve bunun bir çok açıdan otistik bir yaklaşım olduğunu iddia ediyor. Aynı akademisyenler ayrıca Joyce’un gençliğini referans aldılar, bu sırada son derece zeki, ancak aynı zamanda bir dizi sosyal fobiden muzdaripti ve arkadaşlarını yakalamakta çok zorlandı.

Stanley Kubrick
1928-1999

Stanley Kubrick, “A Clockwork Orange” gibi filmlerin yenilikçi ve son derece yaratıcı yönetmeni olarak ünlüdür. Dr. Strangelove ”ve“ 2001: Bir Uzay Odyssey ”. Fakat bir çeşit otizme de sahip olabilir miydi? Uzmanlar bu konuda bölünmüş durumdalar. Kubrick’in gerçekten otistik olduğunu iddia edenler, yönetmenin münhasır doğasını ve hayvanları istifleme alışkanlığından bahsediyor. Bir satranç ustası gibiydi beyni. Yine de bu konuya muhalefet eden bazı uzmanlar da var .

Temple Grandin
1947-present

Bugün hayatta Temple Grandin’den daha meşhur bir otistik insan olmayabilir. Yazar ve Colorado Eyalet Üniversitesi profesörü neredeyse dört yaşına kadar konuşmaya başlamadı ve onu teşhis eden doktorlar normal okul hayatından ayrıştırılması gerektiğini belirttiler. Neyse ki, ailesi bu konuda doktorlarla aynı fikirde değildi. Grandin, hayvan bilimlerinde lider bir güç haline geldi, TIME’nin en etkili 100 kişisinden biri seçildi ve hatta hayatı hakkında ödüllü bir biyografik üretti. Otizm topluluğunda açık sözlü bir savunucu olmaya devam ediyor ve “otizmin özelliklerinin değiştirilebileceği ve kontrol edilebileceğine” dair inancı konusunda hala savaş veriyor.

Bu makalede adı geçen isimlerin hepsinde otizm spektrum bozuklugu belirtilerinin önemli bir kısmı bulunmakta idi. Günümüz bilimine göre otizm olarak tarif edilebilecek bu bulgulardan bazıları geçmişte henüz tanımlı olmadığından, sosyalleşme bozukluğu yaşayan ve o zamanın şartlarında tanı konulamayan bir çok ünlü ve hatta dahi ismin olduğunu bilmenin otizm belirtileri gösteren çocuğunuz için ailelere umutsuzluk ve kaygı değil, umut vermesi dileğiyle…

Otizm nedir? Otizmin Nedenleri, Çeşitleri, Otizmli çocuklarda Eğitim tedavisi ve konuşma

12 Maddede Ergoterapi

Disleksi hakkinda bilgiler

Otizm alternatif tedaviler, brokoli, B6 takviyesi, vitamin, mineral, şelasyon, müzik, duyusal terapi, melatonin

Dehb Nedir? Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

DERİNCOCUK ANASAYFA

KONUYLA İLGİLİ FAYDALI MAKALELER

“DÜNYACA ÜNLÜ 27 OTİSTİK” için 3 yorum

  1. Inanılır gibi Değil; Dünyaya mal olmuş Bilim ve Sanat insanlarının nerdeyse tamamı OTİSTİK özellik taşıyorlarmış…

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir