Asperger nedir? Neden dahi hastalığı olarak isimlendirilir?

Asperger sendromu sıklıkla dahi hastalığı olarak tanımı yapılan, nörogelişimsel bir farklılıktır.

Asperger sendromuna dahi hastalığı denmesinin sebebi, asperger sendromlu çocukların ya da yetişkinlerin çok derin ilgi alanlarının bulunması yani ilgilendikleri konu hakkında derinlemesine bilgi edinmek için sosyal becerileri ve sosyal çevrelerini terk etmeleri gösterilmektedir.

Asperger sendromlu ünlüler genelde, bu sebepten dolayı ”kendi ilgi alanlarında hobi olarak araştırmaya başladıkları konuda” yoğun merak duygularından hareketle uzmanlaşırken, zamanla toplumda sivrilerek görünür hale gelmektedirler.

Asperger sendromu, otizm spektrum bozukluğu ile ilgili otorite olarak kabul edilen ”Amerika Psikiyatri Derneği” tarafından Dsm IV kitapçığında 2013 yılına kadar otizmin bir parçası olarak kabul edilmekteydi.

APA tarafından 2013 yılında yayınlanan ”Dsm V” bu sınıflandırmayı değiştirmiş Atipik otizm tanımını kaldırmış ve asperger tanımını otizm spektrum bozukluğundan ayırmıştır.

Otizm spektrum bozukluğu bu sınıflandırmadan sonra Hafif otizm, orta otizm ve ağır otizm olarak 3 kategoride değerlendirilmeye başlanmıştır.

Asperger sendromunun ayrı değerlendirilme sebebi daha çok dil gelişiminde bir sorun olmamasından kaynaklıdır. Sıklıkla IQ seviyesinin normal üstü olduğu bilinmelidir. Problem sadece sosyal becerilerde ve topluma adaptasyon açısından sorun yaşanmasından kaynaklanmaktadır.

Asperger sendromlu çocuklarda otistik çocuklardan farklı olarak farklılık, bebeklikten itibaren değil 3 – 4 yaş sonrası tespit edilebilmektedir. Çünkü asperger sendromlu bireylerde genelde herhangi bir konuşma bozukluğu yoktur, sadece sosyalleşme noktasında farklılaşmalar oluşmaktadır. Sosyalleşme sorunlarının ebeveynler tarafından erken yaşlarda tespit edilmesiyse çok olası değildir.

SANAT VE BİLİM ALANINDA 10 ÜNLÜ ASPERGER SENDROMLU İNSAN

ELON MUSK

Elektrikli Otomobilin öncüsü TESLA’nın sahibi olan ünlü girişimci “Elon Musk” uzaya, teknolojiye ve yeni gelişmelere olan merakı ve tutkusuyla biliniyor.

Kendisi aslında farklılıkların insanlara nasıl bir hediye olduğunun ispatı gibidir. Geçen günlerde 1975 yılından bu yana 46 yıldır devam etmekte olan Emmy Ödüllü “Saturday Night Live” isimli show programında Asperger sendromlu olduğunu açıkladı.

Açıklamasında “Konuşma şeklimde her zaman çok fazla tonlama veya varyasyon olmuyor, Asperger sendromlu biri olarak SNL’ye ev sahipliği yapan ilk kişi olarak bu gece aslında tarih yazıyorum.” dedi.

DAN AYKROYD

Asperger sendromlu ünlü, dahi bir sanatçı Dan Aykroyd, ülkemizde ve dünyada bir döneme damga vuran Hayalet Avcıları’nın yaratıcısı ve başrol oyuncularından birisidir.[1]

Asperger sendromunun takıntılı ve farklı bakış açısının aslında bir deha yaratabileceği gerçeğine dikkat çekmek bu noktada faydalı olabilir. Kendisi de asperger sendromlu olduğunu açıklamıştır.

SATOSHİ TAJİRİ

Aspergerli ünlüler; Satoshi tajiri; pokemon; Derincocuk; Aspergers syndrome

Çocukluk yıllarında asperger sendromu belirtileriyle aileyi tedirgin eden Satoshi Tajiri, şehirden ve sosyal hayattan uzakta kalarak böcek toplama hobisi davranışlarında bulunmasıyla ortaya dünyayı peşinden sürükleyen bir hikaye çıkardı.

Ailenin Japonya kırsal yaşantısından koparak kente taşınması sonucunda, dijital kültürle önceki yaşamına özlemini belki de bu şekilde ifade bulmuş olabilir.

Şehirlerde ki bireysel yaşam ve teknolojik yaşam kültürüyle, kırsal yaşamın bir kesişim kümesi olan pokemon evreni, pikachu gibi pekçok karaktere hayat verdi.

Ayrıca Ünlü Nintendo oyunu Super Mario Bros ve birçok meşhur Nintendo platformunda ise çalışmaları olduğu biliniyor

PADDY CONSİDİNE

Asperger sendromlu ünlü sanatçı ve Tyrannosaur filminin yönetmeni Paddy Considine, birçok filmde yönetmenlik, senaristlik ve oyunculuk yapmıştır. Ülkemizde de sıkı takipçi kitlesine sahip Peaky Blinders’ın 3. serisinde oyuncu olarak rol almıştır.

2011 yılında kendisine asperger sendromu tanısı konulduğunu açıklamıştır.

İlerleyen yıllarda görsel uyaranların yeterince işlenememesiyle ortaya çıkan İrlen sendromu teşhisi konulması sonucunda mor irlen filtreleri kullanılarak kısmen de olsa tedavi edilebildi.

CHARLES RİCHTER

Deprem deyince aklınıza ne geliyor? Meşhur Kuzey Anadolu Fay Hattı diyenler çoktur sanırım ama aslında deprem deyince aklımıza, deprem ölçeklendirmesini asperger sendromu belirtileri taşıyan ünlü bir dahinin yarattığı gelmelidir.

Üstelik ölçeklendirmeyi, bu dahi aspergerli tarafından yaratılan yöntemlerle yapıyor olmamız, aslında farklılıklara duymamız gereken saygıya yapılan bilimsel bir atıf ve başımızı öne eğerek verdiğimiz bir selamdır.

WOLFGANG AMADEUS MOZART

Mozart dünyanın en tanınmış ünlü otistiklerinden
Asperger sendromlu olduğu düşünülen ünlü deha Wolfgang Amadeus Mozart hakkında ne söylenebilir ki?

Otizm spektrum bozukluğundan şüphe edilmesi müziğe duyduğu takıntılı platonik aşk ve sosyal adaptasyon güçlükleri insanoğluna birçok eser kazandırmıştır. Sosyal güçlükleri ve müziğe olan aşırı takıntılı ilgisi asperger ile karakterizedir ancak ne olursa olsun dünyanın en ünlü müzisyeni olmasına hiç bir şey mani olamamıştır.

VLADiMİR PUTİN

Her ne kadar kesinliği tartışmalı olsa da 2008 yılında Pentagon’a bağlı bir düşünce kuruluşu asperger sendromuna benzer bir otizm spektrum bozukluğundan şüphe ediyorlardı. Günümüzde bilinen en ünlü siyaset adamlarından birisi belki de böyle güzel bir hediyeden payına düşeni almış olabilir.

ISAAC ASİMOV

Dünyaca ünlü Ben robot yazarı Isaac Asimov. Tabii sadece bununla sınırlı değil, 500 ten fazla kitap ve tahminen 90 bin adet mektup kartpostal çalışması yaptığı tahmin edilmektedir böyle bir isme dahi desek az olmaz herhalde.

BLİND TOM WİGGİNS

Gözleri görmemesine rağmen çocuk yaşlarda müziğe ilgi duyuyordu. 4 yaşındayken piyano çalmaya başladı ve 19.yüzyıl Amerikası’ndaki en ünlü piyanist olarak tarihe geçti. Müziği normal olarak tanımlanan insanlardan daha farklı duymak ve yorumlamak ancak bir hediye olsa gerek.

SUSAN BOYLE

2009 yılı İngiltere yetenek yarışması finalisti. İlk olarak doğum esnasında doktorlar beyin hasarından bahsetse de ilerleyen yıllarda asperger sendromu teşhisi konuldu yani asperger sendromlu ünlüler kervanına katılacaktı.

STANLEY KUBRİCK

Ünlü film yönetmeni film setlerinde söylenilenlere göre sosyal sorunlarla boğuşuyordu, çok detaycı ve takıntılı olduğu ileri sürülmesi bize kesin olmasa da bir fikir veriyor.

Yukarıda belirtilen isimlerde takıntı ve deha düzeyinde ilgi, bazı sosyal iletişim bozukluğu belirtileri atipik otizme işaret edebilir ancak dil konusmada bir güçlük bulunmaması bizi asperger tanımına yaklaştırmaktadır. Yine de otizm ve asperger gibi kavramlar günümüzde geçerli olan kavramlardır ve geçmiş dönemlerde kullanılmıyordu.

Bundan dolayı yapılan bu otizmli unluler ve aspergerli ünlüler gibi listelerde kişilerin belli başlı özelliklerinden hareketle bir çıkarım yapıldığı unutulmamalıdır.

Günümüzde avantaj olarak belirtilebilecek husus şudur ki ABA Davranış Terapisi gibi çeşitli yöntemlerle otizmde konusma, hiperaktvite gibi sorunlarda erken yaşlarda müdahale edilebiliyor. Çocuklardaki otizm ve asperger belirtilerinin erken teşhisiyle dehalarını sosyal hayata katabilecek bir gelecek ümidiyle.

Otizm nedir? Otizmin Nedenleri, Çeşitleri, Otizmli çocuklarda Eğitim tedavisi ve konuşma

12 Maddede Ergoterapi

Disleksi hakkinda bilgiler

Otizm alternatif tedaviler, brokoli, B6 takviyesi, vitamin, mineral, şelasyon, müzik, duyusal terapi, melatonin

Dehb Nedir? Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Derin Çocuk’tan sevgilerle…

ANASAYFA

“Asperger sendromlu ünlüler-Dahi hastaligi farklılığın basarisi -10 ünlü aspergerli” için 1 yorum

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir