ASPERGER SENDROMU HAKKINDA AİLELER NE YAPABİLİR
Asperger sendromu etkisi ile asperger sendromlu bireyler özellikle 4 yaş sonrasında belirtilerin , hayatlarında kullanacakları gerekli sosyal iletişim becerileri konusunda problemler yaşarlar.
Asperger sendromlu bir çocuğa sahip ebeveynler, çocuklarını sağlıklı yetiştirebilmek ve yaşadıkları sosyal problemlere yardımcı olabilmek için bazı ipuçlarına ihtiyaç duyabilir.
Halk arasında Aspergen, aspergers gibi yanlış tanımlar kullanılmakla birlikte doğru isimlendirmeyle ”Asperger sendromlu” olan çocuğunuza, aşağıdaki yöntemleri kullanarak yardım edebilmeniz mümkün.
ASPERGER SENDROMUNDA AİLELER NE YAPABİLİR
Basit sosyal cümleler öğretin.
Asperger sendromlu çocuğunuza, basit sosyalleşme ve diyalog başlatma cümleleri öğreterek onun için hayatı daha kolay hale getirebilirsiniz. Örneğin, “ben de oynayabilir miyim ?”, “size katılabilir miyim ?” gibi cümleleri çocuğunuza öğreterek, sosyalleşirken daha rahat olmasını sağlayabilirsiniz.
Göz kontağı kurmayı öğretin. Asperger sendromlu çocuklar bu konuda dirense ve yapmak istemese de, göz kontağı kurmayı başarabilirler. Bu konuda evde pratik yaparak ve çocuğunuzu cesaretlendirerek ona yardımcı olabilirsiniz.
Kullandığı sosyal yetenekler için teşekkür edin.
Günlük hayatta ve evinizde, çocuğunuzun yapmış olduğu sosyallik içeren hareketler konusunda ona teşekkür edin ve yaptığının diğerleri için faydalı olduğunu söyleyin. Örneğin, “kardeşine yardım etmen onun çok işine yaradı, teşekkürler” gibi bir cümle kullanmanız, çocuğunuzun sosyal yeteneklerini kullanırken daha az rahatsız olmasını sağlayabilir.
Deyimler ve mecazları öğretin.
Asperger sendromlu çocuklar analitik düşünmeye çok daha yatkın oldukları için, mecazi anlatımları ve deyimleri anlamakta güçlük çekerler. Günlük hayatta sık kullanılan deyimleri ve mecazları öğreterek kendilerini konuşma esnasında yabancı hissetmelerinin önüne geçmeniz mümkün. Aynı zamanda, bu deyimlerin kullanıldığı ortamlarda daha rahat hissetmelerinin de önünü açabilirsiniz.
Sosyal iletişim ile karşılaşılan durumları hikayeleştirin.
Asperger sendromu olan bir çocuğun beyni, normal bir insana göre çok daha farklı çalışmakta. Bu yüzden deyimler ve mecazlar olduğu kadar, günlük hayatta karşılaştığı durumları da anlamakta zorlanmaktalar. Bunun önüne geçmek ve sosyalleşme davranışlarını daha kolay anlatabilmek için, günlük yaşamda başınıza gelebilen basit şeyleri kısa hikayelere dönüştürerek anlatmanız çocuğunuza yardımcı olacaktır. Örneğin, sınıfa girmeyi ve sırasına giderken arkadaşlarına selam veren bir çocuğu içeren hikaye, asperger sendromlu bireyin olayları yorumlamasını sağlayarak ona destek olacaktır.
Asperger sendromlu çocuklar zor olsa da çoğunlukla sosyal hayata uyum sağlamayı başarabilirler.
Ancak unutmamanız gereken şey, çocuğunuza yardım etmediğiniz sürece bunu tek başına yapamayacağı. Asperger sendromlu bir çocuğa nasıl davranacağınızı ve nasıl yardım edeceğinizi bildiğiniz sürece, güçlü bir psikolojik destek ile, onun hayatını daha kolay bir hale getirmeniz mümkün.















Derinçocuk ailesi ile iletişim kurmak isterseniz lütfen tıklayınız.
Sevgilerle…
Anasayfa
FAYDALI MAKALELER
- Asperger sendromu
- Otizm
- Otizmde tuvalet eğitimi
- Gebelikte alınan folik asit takviyesi otizmi engeller mi?
- Kız çocuklarında gizli otizm
- 4 yaş sonrası otizmde, konuşma mümkün mü?
- 3 yaş otizm belirtileri
- Bebeklerde aylık otizm belirtileri nelerdir?
- Dünyaca ünlü otistikler, otizmli meşhur insanlar
- Kardeşlerde otizm neden sıklıkla görülüyor ?
- Otizm genetik yani kalıtsal mı?
- İstatistikler
- Otizme iyi gelen bitkisel ürünler neler?
- Otizm alternatif tedavi yöntemleri nelerdir? Duyu bütünleme, ergoterapi,; B6 takviyeleri ; Glütensiz diyetler; Şelasyon; Melatonin takviyeleri; Omega 3 takviyesi vs