Duyu Bütünleme Terapisi

Duyu bütünleme sağlıklı bir sosyal hayatın sürdürülebilmesi için gerekli olan ince motor beceriler, duyusal terapiler, oyun terapisi gibi çalışmaların bir bütün olarak uygulanmasıyla tanımını bulur.

DUYU BÜTÜNLEME NEDİR

Duyu bütünlemenin önemi hakkında konuşmadan önce tarihin en önemli antik çağ filozoflarından Aristotales’in şu sözlerinin zihnimizde yankılanması yararlı olabilir.


Duyu bütünleme; çocukların yazma, resim çizme, kavrama, bağcık bağlama, düğme ilikleme, kaşık tutma vb. ince motor becerilerini geliştirmeye odaklandığı, oyun ve öğrenme becerilerinin bireysel ve grup eğitimleriyle geliştirilmeye çalışıldığı bir terapi tekniğidir.
tarihte Duyusal bütünleme terapilerini 1900’lü yılların son çeyreğinde Kalifornia üniversitesinden eğitim psikoloğu ve özel ihtiyaçları olan bireyler üzerindeki çalışmalarıyla bilinen Dr. Anna Jean Ayres tanımladı.

Zihinde hiçbir şey yoktur ki öncelikle duyular tarafından algılanmamış olsun. Aristotales(MÖ 384 – 322)

İnsan duyularıyla algılar, düşünür ve öğrenir, öğrenme süreçlerinin etkin bir şekilde gelişebilmesi için aşağıda bahsi geçen 7 duyumuzda sorun yaşanmaması için terapilerden faydalanılır. Bu duyuların herhangi birinde ortaya çıkan bozukluklar çocuk yaşta erkenden tedavi edilebilirse akademik yaşam daha sağlıklı ve verimli geçirilebilir. Bu anlamda sorun varsa uzman yardımıyla tedavi edilmesi ,eğitim ve terapilerle Özel eğitim ve Rehabilitasyon süreçlerinin işletilmesi ve kişinin öğrenme süreçleri, sosyalleşme becerileri, oyun becerileri ve duyuların bu anlamda kişiye özgü olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

Çocuklarda ince motor beceriler sıklıkla kaba motor becerilerle birlikte kullanılmasını gerektirdiğinden bunu sağlayacak spor merkezlerinin fotoğraftan da anlaşılacağı üzere, çocuklara özgü tırmanma alanları, denge etkinlikleri ve spor egzersiz imkanları sunan bir merkez olması gereği biliniyor.

Ayrıca duyu bütünleme terapileri ; Hiperaktivite, DEHB, Disleksi, Otizm Spektrum Bozukluğu, Down sendromu, Asperger sendromu gibi nörogelişimsel bozukluklarda tavsiye edilmektedir.

Şimdi duyularımız hakkında kısaca bilgilere göz atalım.


DUYULARIMIZ

Duyu-butunleme-Spor- Otizm - Hiperaktivite

Görme duyusu

Görme duyumuz,göz merceğine vuran ışik demetinin kırılarak gözün içinde bulunan optik sinire(foto reseptörlere) ulaşması ile beyindeki görüntünün sağlanması ile oluşmaktadır.

İşitme duyusu

İşitme duyumuz dışarıdan gelen ses titreşimlerinin sırasıyla Kulak kepçesi, kulak zarının titreşmesi ,östaki borusunu geçen orta kulak kemikleri(çekiç, örs, üzengi), oval pencere,kohlea sıvısı, basilar membran, corti organındaki reseptör tüylerin titreşmesi ve son olarak Vestibulokohlear sinirlerine( işitme sinirleri) geçmesiyle oluşur

Dokunma duyusu

Deride bulunan doku reseptörlerin uyarım basıncını hissetmesiyle aksiyon potansiyeline bağlı olarak, sinir sistemlerindeki akson-dentrit bağlantılarına aktarılan sinyalin refleks ya da harekete dönüşme durumudur.

Koklama duyusu

Burun boşluğunun beyne doğru olan üst kısmındaki koku reseptörlerinin beyne gönderdiği sinyaller neticesinde oluşmaktadır.

Tatma duyusu

Dilin üzerinde çözeltinin sırasıyla tat tomurcuğu, gustatör hücre ve tat alma reseptörleri ile beyne iletilmesiyle oluşan duyudur.

Denge duyusu

Kulak içindeki semisirküler kanallar(Başın açısal hareketlerini algılar), utriculus-sacculus (Boyun sabitken dikey ve yatay yer değiştirmesini algılar) ile otolitlerin hareketleri ile oluşan duyudur.

Beden farkındalığı ve uzuv hareketi

Bedenimizdeki her organın konumunu, uzuvların hareketlerini örneğin yumruklarımızın sıkılı olması, bir bardağı tutarken suyu içme hareketi gibi hayati öneme sahip duyumuzdur.

Otizm nedir? Otizmin Nedenleri, Çeşitleri, Otizmli çocuklarda Eğitim tedavisi ve konuşma

12 Maddede Ergoterapi

Disleksi hakkinda bilgiler

Otizm alternatif tedaviler, brokoli, B6 takviyesi, vitamin, mineral, şelasyon, müzik, duyusal terapi, melatonin

Dehb Nedir? Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Daha çok hiperaktivite, öğrenme güçlüğü, dil konusma terapisi, dikkat eksikliği, otizm ve down sendromu ile ilgili çalışmalarda bahsi geçmektedir.

Sayfa Başına Dön ⇑⇑⇑

Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Anasayfa

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir