DEHB, Dikkat eksikliği ya da hiperaktivite bozukluğu birbirinden farklı 3 farklılığa işaret edebilir. Bununla ilgili bireylerin yani çocuklar ve yetişkinlerin düzeylerine göre farklı ihtiyaçları olabilir DEHB gibi nörogelişimsel bir farklılık için “erken dönem çocukluk ” için eğitim çözüm olabilirken, ilerleyen yaşlarda farklı teknikler, ilaç ve spor gibi aktivite ve terapi çalışmalarıyla çözüme dahil edilebilir.

Gelin birlikte DEHB , Hiperaktivite ya da Dikkat Eksikliği hakkında aileler ve bireyler neler yapılabilir, tedavi yöntemleri nelerdir hep birlikte inceleyelim.

DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU(DEHB)


Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu; pek çok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Dehb(Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, attention deficit hyperactivty disorder) nörogelişimsel bir sorun olmasından kaynaklı olarak sadece davranış terapileriyle çözüme kavuşturulabilecek bir sorun değildir.


Okul, aile, tıp bilimi, eğitim gibi kapsamlı çalışmalarla tedavi edilebilir.

Özellikle 6-12 yaş arasında teşhis edilebilirse tedavi edilebilmekte en azından davranışların kontrolü sağlanarak( ABA terapileri sadece otizm ile ilgili değil davranışların kontrolünü hedeflediği için Dehb(ADHD) için de çözüm sunabilir) sosyal hayata adaptasyon sağlanabilmektedir.


Tam da bu noktada dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu söz konusu olduğunda özel eğitim ve rehabilitasyon aşaması destek anlamında faydalı olabilmektedir.

BESLENME DİYET

B vitamini takviyeleri, çeşitli diyetler, omega 3 takviyeleri gibi çeşitli destekler bu konuda araştırılmaktadır. Bu araştırmaların genellikle olumlu etkileri bildirdiği görülse de nötr etkilerinin olduğunu iddia eden çalışmalarda bildirilmektedir. Konuyla ilgili bu yazımızı inceleyebilirsiniz. Otizm alternatif terapi ve tedavi yöntemleri

DİKKAT EKSİKLİĞİ VE UYKU


Dikkat eksikliğinin herhangi bir hastalığa veya bozukluğa bağlı olmayan sebepleri arasında, uyku problemi yer almaktadır.

Az veya çok uyuduğunuzda, bölünmüş bir uykuyla odaklanmaya çalıştığınızda; dikkat ve konsantrasyon sorunları yaşamanız olasıdır.

Çocuklar üzerinde yapılan bir çalışmaya göre; yeterince gece uykusu almayan çocuklar, derslerine odaklanmakta çok güçlük çekmektedir.

Verimsiz uyku veya az uyku , yorgunluk ve buna bağlı sebeplerden dolayı dehb tetiklenebilir.

Uyku bozuklukları beyne direkt etki ederek, kronikleşen konsantrasyon bozuklukları yaratması nedeniyle insanların yaşantılarını zorlaştırabiliyor..

Düzgün bir uyku takviminiz varsa, uyku apnesi ve buna benzer, uykunuzu bölen problemlerin tespiti için bir doktora danışmanızda fayda olabilir.

DİKKAT EKSİKLİĞİ VE TEKNOLOJİ

DEHB bozukluğunun diğer bir sebebi de teknolojik bağımlılık olabilir.

Teknolojinin hayatımızda önemli oranda yer kaplamasıyla çok fazla elektronik alet kullanıyor olmamız sorun teşkil edebilir.

Elektronik aletler, özellikle işinize odaklandığınız zamanlarda arka planda ses çıkartarak, dikkatinizi siz fark etmeden dağıtabilir.

Elektronik aletlerin çevrenizde bulunması, çalışırken onlarla ilgilenmeniz alışkanlığa yol açarak dikkat eksikliği sorununuzun yoğunlaşmasına neden olabilir.

Çalışırken her zaman sessiz ve mümkünse elektronik aletlerden uzak ortamlarda bulunmanızı tavsiye ederiz.

MEDİTASYON VE DEHB

Zihniniz gün içerisinde çok fazla dikkat dağıtıcı etmen ile karşı karşıya kalmaktadır. Bunların pek çoğu siz fark etmeden bilinçaltınızda yer tutmakta.

Zaman zaman meditasyon yaparak veya hobileriniz için vakit ayırarak, dikkat eksikliği probleminizin çözümüne katkı sağlayabilirsiniz.

Araştırmalara göre, meditasyon yapmanın dikkat ve konsantrasyon üzerinde çok yoğun etkisi olduğu biliniyor.

Meditasyon yapmayan insanlarda çok sık dikkat bozukluğu problemlerine rastlandığı belirtiliyor. Zihninizi boşaltmayı öğrenerek, en yoğun ve sinir bozucu zamanlarda bile sizin içsel motivasyonunuzu yükseltmenize ”Meditasyon” yardımcıdır.

SPOR EGZERSİZ VE DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE

Dikkat eksikliğinin fiziksel sebeplerinden bir tanesi de vücudunuzun yeteri kadar aktif olmamasıdır.

Yüzme, Spor, egzersiz gibi her türlü fiziksel aktivite; beynin dikkat ve konsantrasyon merkezleri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.

Eğer hareketsiz bir işiniz varsa yeteri kadar egzersiz yapmıyorsanız, dikkat eksikliği problemi çekmeniz çok olasıdır.

Mümkün olduğu kadar hareketli bir yaşam tarzı seçmeye özen gösterin.

ZİHİN AKTİVİTELERİ VE DEHB

Sadece bedeninizi değil, zihninizi de çalıştırmalısınız. Dikkat eksikliğine mental olarak aktif olmayan insanlarda çok sık rastlanmakta.

Mümkün olduğu kadar sudoku, hafıza oyunları gibi aktivitelerle zihninizi çalıştırın.

Yabancı dil öğrenmeye çalışarak, nota öğrenip piyano çalmaya çalışarak, zihninizi meşgul ve zinde tutmayı unutmayın.

DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU İSTATİSTİKLERİ

Dünya üzerindeki her 100 çocuktan 5’inde hiperaktivite gözlemlenmekte bu oran Türkiye’deki nüfusun 27,5 inin çocuk olduğu kabul edildiğini göstermektedir.

Bu oran 1 milyon çocuğun aramızda desteğe ve yardıma ihtiyaç duyarak hayatlarına devam etmeye çalıştıkları gerçeğini acı bir şekilde bizlere göstermektedir.

Bu çocuklardan kayda değer bir kısmı, hiperaktivite semptomlarını yetişkinliklerinde de göstermektedir.

Yani erken tedavi edilmeyen her durumda olduğu gibi hiperaktivite de erken tedaviyle çzöüme daha kolay kavuşturulu.

İlerleyen yaşlarda birçok davranışın kronik bir hal almasıyla çözüm daha da zorlaşır

Çocukluğunuzdan beri tespit edilememiş olan hiperaktivite sorunu , tüm sosyal ve akademik başarısızlığınızın sebebi olabilir.

Otizm nedir? Otizmin Nedenleri, Çeşitleri, Otizmli çocuklarda Eğitim tedavisi ve konuşma

12 Maddede Ergoterapi

Disleksi hakkinda bilgiler

Otizm alternatif tedaviler, brokoli, B6 takviyesi, vitamin, mineral, şelasyon, müzik, duyusal terapi, melatonin

Dehb Nedir? Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Dehb ve diğer konularla ilgili olarak Derinçocuk Rehabilitasyon ve Özel Eğitim Kurumlarıyla iletişime geçebilirsiniz…

ANASAYFA

Ailelere faydalı olacak makaleler

“DEHB Alternatif Tedavi Yöntemleri” için 2 yorum

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir