Otizmde erken tanının önemi

Otizm erken teshis

Otizmli 103 çocukta erken tanı araştırması gösteriyor ki eğer aileler 3 yaş öncesinde otizm teşhisi ve tanısı konusunda dikkatli olabilirse çocukların erken otizm belirtileri gösterme ihtimali azalmaktadır. Jama Pediatri’de yayınlanan ve İngiltere Manchester Üniversitesi Araştırmacılarının da belirtiği hususlara yakından bakalım.

Erken yaşta otizm belirtileri gösteren çocuk ebeveynlerine, bebeklerinin bireysel ihtiyaçlarına nasıl cevap verecekleri öğretildi.
Bu araştırmaya göre, ebeveynlere erken dönem otizm belirtileri gösteren bebeklere nasıl tepki vereceklerini öğretmek, otizm tanı kriterlerini karşılayan üç yaşındaki çocukların sayısını üçte iki oranında azaltabiliyor du.

İngiltere ve Avustralyalı araştırmacılar, bu ölçekte iyileştirmenin daha önce hiç gösterilmediğini söylüyor.

Bebeklerde otizmin belirtileri erken teşhisi ve tedavisi için ilk iki yıl yani 2 yaş kritik öneme sahiptir çünkü çocukların 2 yaş öncesi beyin gelişimi daha hızlıdır ve davranış kontrolünü ve etkileşime yanıt vermesi daha verimlidir ancak buna rağmen çoğu otizm teşhisi 3 yaşında yapılır.

Bunun sebeplerinden bazıları “dil konuşma, taklit, sosyal iletişim becerileri, ekolali” gibi bazı becerilerin daha görünür olmasından ve bu becerilerin eksikliğinin teşhis koymada önemli olmasından ileri gelmektedir.

Çalışmada otizm etkilerin devam edip etmediğini görmek için daha fazla çocuk üzerinde daha uzun süreli araştırmalara ihtiyaç olsa da bu araştırma çocuklarda ki otizmde erken teşhisin ve bilinçli eğitim çalışmalarının etkisiyle, okul öncesi erken yaşlardaki otizm etkilerinin nasıl azaltılabileceğine dair umutlu bir sinyal alınabiliyor.

JAMA Pediatri’de yayınlanan bu çalışma, Melbourne ve Perth’de erken otizm belirtileri olan 9 ay ila 14 aylık 103 çocuğu izledi.

Beş ay boyunca, yaklaşık yarısının ebeveynlerine şunlar öğretildi:

Göz teması olmasa bile bebekleriyle etkileşime geçin
Onlarla, gelişimlerine yardımcı olan hassas bir şekilde oynayın
Ve üç yaşındayken, hala gelişimsel güçlükler yaşıyor olsa da, sosyal katılımları düzeldi, daha az duyusal sorunları ve tekrarlayan davranışları vardı ve sadece %7’si otizm teşhisi kriterlerini karşıladı.

Bu, standart bakım verilen diğer çocukların %20’si ile karşılaştırıldı.

Denemede kullanılan izleme programını tasarlayan Manchester Üniversitesi’nden Profesör Jonathan Green şunları söyledi: “Otizm için birçok terapi daha önce gelişimsel farklılıkları daha ‘tipik’ davranışlarla değiştirmeyi denedi.

“Bu çalışmada her çocuğun kendine özgü farklılıklarıyla çalışır ve çocuğun etrafında, onlar için en iyi şekilde öğrenmelerine yardımcı olan bir sosyal ortam yaratır.”

Otizm araştırma derneği Autistica’dan Dr. James Cusack, çalışmanın “umut verici” olduğunu söyledi.

“Otistik insanlar için çalışan bir ortam yaratmak, becerileri geliştirmenin mümkün olan en iyi yolu” dedi ve insanların destek sağlanabilmesi için bebeklerde otizm erken teşhisi için beklemek zorunda kalmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Ancak başka bir hayır kurumu olan Ulusal Otistik Derneği, çalışmanın bir takım sınırlamaları olduğunu söyledi.

Politika başkanı Tim Nicholls, “Otizm bir hastalık değildir ve tedavi edilmesi veya azaltılması gereken bir şey değildir” dedi.

“Otizm Erken Müdahale, otistik insanları karşılaştıkları en büyük zorluklarla desteklemekle ilgili olmalıdır.”

Batı Avustralya Üniversitesi Telethon Çocuk Enstitüsü’nden araştırmaya katılan Prof Andrew Whitehouse ise, sonuçların “ileriye doğru önemli bir adım” olduğunu söyledi.

“Bu, çocuk sağlığı araştırmaları için gerçek bir dönüm noktasıdır” dedi.

“Amacımız, bu dünyaya getirdikleri benzersiz yetenekleri daha iyi destekleyebilmemiz ve besleyebilmemiz için her otizmli çocuğun güçlü yanlarını ve zorluklarını anlamaktır.”

Çalışmanın gösterdiği gibi otizmde erken tanı ve teşhisin önemi çok açık bir şekilde göstermektedir ki, otizm erken yaşlarda daha kolay şekil verilebilen bir farklılıktır. Hiperaktivite, Dikkat odaklanma sorunları, Dil konuşma bozuklukları, Ekolali gibi bazı karakteristik belirtiler tam olarak oturmadan harika gelişmeler kaydedilebilmektedir.

Eğer aileler desteğe ihtiyaç duyuyorsa destek istemekten çekinmemeli ve şu unutulmamalıdır ki çocuklarda otizm erken yaşlarda ilaçsız ve eğitimle hızlı bir gelişme kaydetmektedir bu sayede akran etkileşimine hazırlanan çocuklar ana okulu ve ilk okul seviyesine hazır hale getirilmektedir.

Özellikle atipik otizm belirtileri gösteren çocuklarda, dikkat – odaklanma, konuşma ve davranış problemlerinde uzman desteği sayesinde ilerleme çok hızlı olabilmekte ve okul hayatına başlamadan akran iletişimine geçebilecek becerileri kazanabilmektedir.

Detaylı bilgi ve canlı destek için iletişime geçebilirsiniz.

Derin Çocuk’tan Sevgilerle…

Otizm nedir? Otizmin Nedenleri, Çeşitleri, Otizmli çocuklarda Eğitim tedavisi ve konuşma

12 Maddede Ergoterapi

Disleksi hakkinda bilgiler

Otizm alternatif tedaviler, brokoli, B6 takviyesi, vitamin, mineral, şelasyon, müzik, duyusal terapi, melatonin

Dehb Nedir? Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Derin Cocuk Florya – Otizm Erken Mudahale Merkezi

Kaynak 1

Kaynak 2

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Sosyal etkileşim becerileri Çocuklar için Duyusal masaj el göz denge koordinasyon ve ortak dikkat becerileri Oyun Atolyelerimiz Basliyor
Bilişsel gelişim örüntü etkinliği Duyusal masaj el göz denge koordinasyon ve ortak dikkat becerileri Otizm Programı Yüzme Eğitimleri Oyun Atolyelerimiz Basliyor Çocuklar yüzme etkinliği