Otizmde erken tanının önemi
Otizm erken tanısı
Otizm Nörogelişimsel bir bozukluk çeşitidir asıl adı “Otizm spektrum bozukluğu” olarak bilinir bu isim aslında otizmin çeşitli şiddet spektrumunda kişiye göre farklı biçimlerde davranış şekilleri ortaya çıkarmasındandır.
Hakkında yapılan çalışmalar gösteriyor ki genetik yani kalıtımsal, çevresel, hormonal sebeplerden kaynaklandığından şüpheleniliyor. 18 mayıs 2013 yılında DSM-5 kitapçığıyla birlikte hafif otizm, Orta ve Ağır olarak 3 kategoride incelenmeye başlanmıştır .
Hafif otizm; Göz teması, konuşma bozuklukları, sosyal iletişim bozukluları, dönen ya da ışıklı nesnelere takıntılı ilginin daha hafif seyretmesiyle alakalıdır. Bilimsel akademik çevrelerde tanımı böyleyken halk arasında Atipik otizm, yalancı otizm, yarı otistik, Geçici otizm gibi çeşitli isimlendirilmelerle tanımlanabilir.
Tedavisinde özellikle okul öncesi yaşlarda bulunan çocuklarda ve bebeklerde eğitimdir yani “ABA Terapi” eğitimleri olarak isimlendirilen “Uygulamalı Davranış Analizi” gibi davranışçı yaklaşımlarla çocuğun davranışlarının kontrolünün öğretilmesi esasına dayanır. Tedavide ya da önlenmesinde B-6 takviyeleri, melatonin, folik asit gibi takviyelerden bahsedilmekte ve makalelerimizde bahsettiğimiz üzere akademik pek çok çalışma yapılmıştır.
Otizm; DEHB, Disleksi, Dil Konuşma bozuklukları, Ekolali, Özel öğrenme güçlüğü, Dikkat eksikliği, Hiperaktivite, Asperger, Anksiyete gibi birçok sorunla birlikte ortaya çıkabilir. Bu anlamda Yapılan çalışmalar göstermektedir erken çocukluk yaşlarda müdahale etkili olmaktadır ve ilaçsız tedavide hedef eğitimdir.
Otizm nedenleri; çevresel etkiler, hücresel mitokondri etkiler, genetik etkiler
Yeni Çalışma, Melatoninin Otizmli Çocuklar için Uyku Yardımı Olarak Potansiyel Kullanımını Destekliyor Otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan çocukların% 50-80’inde uyku sorunları ortaya çıkar ve sosyal etkileşimlerde, duygusal problemlerde, tekrarlayan davranışlarda ve dikkatsizlik / hiperaktivite de bulunan otizm semptomlarını şiddetlendirebilir. Uyku problemlerinin çocuklar ve aileleri üzerinde yaratabileceği yüksek yaygınlık ve etkiden dolayı, araştırmacılar bu durumu ele almak …
Otizm nedir, otizmin belirtileri, nedenleri, çeşitleri ve eğitim tedavisi
Otizmli çocuklarda uyku sorunları çocuğun psikolojik, sosyal ve bilişsel gelişimi açısından olumsuzluk yaratabilir. Bu açıdan ailelere tavsiye edilebilecek 20 madde ile bu sorunları en aza indirebilirsiniz. Sadece otizm değil aynı zamanda DEHB(Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğu) gibi nörogelişimsel diğer bozukluklarda da uyku rutininin oluşturulması ailelerin uyku konusundaki bazı püf noktaları desteklemesiyle aşılabilir. Odaklanma-dikkat-hiperaktivite ve otizm …
Sn. Prof. Dr. Binyamin Birkan ile Derin Çocuk Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri güç birliği sonucunda oluşturulan “BBA Akademi- Derin Çocuk Otizm İş Ortaklığı” çerçevesinde yapılan etkinlikten kareler . Otizme karşı birlikte daha güçlüyüz. Sn. Prof. Dr. Binyamin Birkan ve Derin Çocuk Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezleri İş Ortaklığında, Otizmin erken yaşlarda ABA eğitimiyle tedavisi için …
İnsandaki Bağırsak Mikrobiyotası içerisinde bulunan bakterilerin Otizm, Dehb, Hiperaktivite, Obezite, Astım, Egzama, Şeker hastalığı gibi pek çok konu ile ilişkili olduğunu biliyor muydunuz? Otizm, dehb, hiperaktivite ve Mikrobiyota arasında dikkat çekici ilişkiler ortaya çıkıyor. İnsan vücudu trilyonlarca mikrop veya bakteriye ev sahipliği yapar bunlardan bazıları faydalıdır ve bazıları zararlıdır. Bazı bilim adamları , vücutta insan …
Otizm spektrum bozukluğu periyodik gözlemleri Otizm spektrum bozukluğu erken belirtisinin zamanlaması ve şiddeti büyük ölçüde değişiklik arz eder.Otizm spektrum bozukluğunda bazı bebekler ilk aylarında ipuçları gösterirken diğerlerinde semptomlar 2 veya 3 yaşında ortaya çıkabilir.Otizm spektrum bozukluğu olan çocukların hepsi tüm belirtileri göstermez, bazen de otizm spektrum bozukluğu olmayan çocuklar bazı otizm belirtileri sergileyebilirler. İşte bu …
Otizm spektrum bozukluğu periyodik gözlemleri Otizm spektrum bozukluğu erken belirtisinin zamanlaması ve şiddeti büyük ölçüde değişiklik arz eder.Otizm spektrum bozukluğunda bazı bebekler ilk aylarında ipuçları gösterirken diğerlerinde semptomlar 2 veya 3 yaşında ortaya çıkabilir.Otizm spektrum bozukluğu olan çocukların hepsi tüm belirtileri göstermez, bazen de otizm spektrum bozukluğu olmayan çocuklar bazı otizm belirtileri sergileyebilirler. İşte bu …
Folik asitin hamilelikte kullanılması Bebeklerde otizm riskini azaltmak için hamileliğin erken dönemlerinde kullanılan folik asit desteği, otizm için anahtar olabilir mi? Doktorlar çeşitli nedenlerle doğum öncesi vitaminleri önermektedir. Doğum öncesi vitamin kullanımının, ailesinde otizmli çocuk bulunan yüksek riskli aileler için önemli olduğu sonucu biliniyor. Araştırmalar folik asit kullanımının doğacak diğer çocuklarda otizm riskini azaltmaya yardımcı …
OTİSTİK ÇOCUKLAR İSTATİSTİKLER OTİSTİK ÇOCUKLAR GÜNCEL İSTATİSTİKLERİ Otistik çocuklar için güncel istatistik verileri ve görülme sıklığı ile ilgili makaleye geçmeden önce ilk önce otizm nedir? otizmin belirtileri ve otizmin özellikleri nelerdir önce onları inceleyelim. OTİZM NEDİR? Otizm genetik, çevresel faktörler ve bağırsak florasıyla yakından ilişkilendirilen anne ve çocukta beslenmeden kaynaklı ağır metal birikimi ve ilerleyen …
Kardeşler de Otizm Spektrum Bozukluğu(OSB, ASD) riski ve otizmin genetik geçişiyle ilgili çalışmalar ne söylüyor?Otizmin kardeşlere genetik geçişi ihtimali nedir? OSB, kalıtımsal bir farklılık mıdır? Otizmli kardeşi olan çocuklar üzerinde yapılan yeni bir araştırma, küçük kardeşlerin Otizm Spektrum Bozukluğu geliştirme riskinin, büyük kardeşte Otizm Spektrum Bozukluğu varsa 14 kat daha yüksek olduğunu buldu. Journal of …
Otizm tedavisi denilince akla ilk olarak İlaçsız davranış eğitim terapileri (ABA Terapi eğitimi , UDA) gelmelidir. Ancak Otizm tedavisi üzerine yapılan çalışmalardan da haberdar olmak aileler için önemli bir konu. Gelin bu konularda yani Otizm tedavisi, Bitkisel ve alternatif tedavi çalışmaları konusunda neler oluyor birlikte göz atalım. Otizm spektrum bozukluğu gibi hastalığı olan birçok kişi, …
Uygulamalı davranış analizi yani UDA olarak da bilinen ABA Terapisi, özellikle okul öncesi erken çocukluk yaşlara odaklanır ve otizm, dikkat, hiperaktivite, konuşma gibi güçlüklere çözüm sunar