Kekemelik nedir? Çocuklarda kekemeliği anlamak: Semptomlar, tedavi ve ailelere tavsiyeler

Kekemelik Nedir

Kekemelik, konuşma akıcılığını ve akışını etkileyen bir konuşma bozukluğudur. Çocuklar arasında yaygındır, tipik olarak 2 ve 5 yaşları arasında başlar ve nüfusun % 1’ini etkiler.

Çoğu çocukta kekemelik geçici olabilirken, bazı çocuklarda konuşma akıcılığını yönetmek için tedavi ve destek gerekebilir.

Psikolojik ya da gelişimsel olabilir. Gelişimsel kekemelik üzerine yapılan çalışmalarda beyindeki bazal gangliaya yapılan çalışmalar mevcuttur. Ayrıca yapılan bazı çalışmalarda “tikler” ile arasındaki bağa dikkat çekilmiştir.(Kaynak Yazı sonu)

Bazı çalışmalardaysa beyindeki motor-konuşma bölgelerinde kan akışında azalmaya bağlı faktörlerin etkili olabileceğine dair bulgulara rastlanmıştır ancak nedenleri net değildir.

Bu makalede, semptomları, tedavi seçeneklerini araştıracağız ve kekemelik yaşayan çocukların ailelerine tavsiyeler sunacağız.

Kekemelik belirtileri

Kekemelik normal konuşma akışındaki aksamalar ile karakterizedir. Bazı yaygın belirtiler şunları içerir:

Seslerin, hecelerin veya kelimelerin tekrarları (örneğin, “i-i-i-i-i-i-i-i ileri gitmek”)
Seslerin Uzatılması (ör. “Cccccumartesi”)
Çocuğun herhangi bir ses üretemediği konuşmada bloklar veya duraklar
Konuşurken gerginlik veya konuşmaya çalışırken mücadele etmek
Kekemeliği tetikleyen belirli kelimelerin veya durumlardan kaçınmak

Tedavi seçenekleri

Erken müdahale ve uygun tedavi, kekeleyen çocuklara büyük ölçüde yardımcı olabilir. İşte bazı yaygın tedavi seçenekleri:

Konuşma terapisi

Konuşma terapisi, kekemelik için en yaygın ve etkili tedavidir. Konuşma dili patologu (DKT), konuşma akıcılığını iyileştirmek ve kekemeliği yönetmek için stratejiler geliştirmek için çocukla yakın çalışacaktır. Terapi seansları aşağıdakiler gibi çeşitli teknikler içerebilir:

  • Yavaş ve rahat konuşma
  • Gerginliği azaltmak için nefes egzersizleri
  • Akıcılığı artırmak için; ritim ve müzik kullanmak
  • Korkulan kelimelere veya durumlara duyarsızlaştırma
  • Olumlu takviye ve özgüven inşaası
  • Destekleyici çevre

Aileler ne yapabilir?

Evde ve okulda destekleyici ve anlayışlı bir ortam yaratmak, kekeleyen çocuklar için çok önemlidir. İşte ailelerin çocuklarını destekleyebilmelerinin bazı yolları:

  • Sabırla dinleyin ve çocuğa kendilerini ifade etmek için yeterli zaman verin
  • Cümlelerini kesintiye uğratmaktan veya bitirmekten kaçının
  • Göz temasını sürdürün ve söylediklerine ilgi gösterin
  • Açık iletişimi teşvik edin ve güvence sağlayın
  • Akıcı bir şekilde konuşmaya çalışmak için çocuğa aşırı baskı yapmaktan kaçının

Eğitim ve farkındalık

Aile üyelerini, öğretmenleri ve akranlarını “kekemelik” hakkında eğitmek daha kapsayıcı bir ortam yaratmaya yardımcı olabilir. Yanılgıları ortadan kaldırmak ve kabulü teşvik etmek önemlidir. Kekemelik hakkında açık tartışmaları teşvik edin ve ortaya çıkan soruları cevaplayın. Çocuklara kekemeliğin zeka veya yeteneği yansıtmadığını öğretin.

Ailelere Tavsiye

Kekemelikle uğraşmak hem çocuk hem de aile için zor olabilir. İşte çocuğunuzu desteklemek için bazı ek ipuçları:

Sabırlı ol

Kekemelik çocuğunuzu zaman zaman hayal kırıklığına uğratabilir, bu nedenle sabırlı ve anlayışlı olmak önemlidir. Kaygıyı artırabileceği ve ilerlemelerini engelleyebileceği için acele etmelerini veya cümlelerini bitirmeden konuşmalarını tamamlamaları için zorlamayın.

Model Yavaş ve rahat konuşma

Çocuklar genellikle etraflarındaki kişilerin konuşma modellerini taklit eder. Yavaş ve sakin bir şekilde konuşarak, çocuğunuzun takip etmesi için olumlu bir model sağlayabilirsiniz.

Övgü çabası, mükemmellik değil

Akıcılıktan bağımsız olarak çocuğunuzun kekemelerini yönetme çabalarını takdir edin. Benlik saygılarını ve motivasyonlarını artıracağı için cesaretlerini ve çabalarını destekleyin ya da övün.

Faaliyetlere katılımı teşvik edin

Çocuğunuzu spor, müzik veya sanat gibi zevk aldıkları etkinliklere katılmaya teşvik edin. Bu faaliyetler, güvenlerini artırmaya yardımcı olabilir ve konuşma yeteneklerinin dışında bir başarı duygusu sağlayabilir.

Profesyonel Yardım Arayın

Çocuğunuzun kekemeliği zamanla devam eder veya kötüleşirse, bir konuşma dili patoloğundan profesyonel yardım almak önemlidir. Çocuğunuzun özel ihtiyaçlarını değerlendirebilir ve uygun rehberlik ve tedavi sağlayabilirler.

Çözüm

Kekemelik çocuklar ve aileleri için zorlu bir dil konuşma bozukluğu olabilir. Bununla birlikte, erken müdahale, destekleyici ortamlar ve uygun tedavi ile kekeleyen çocuklar, konuşma akıcılığı ve güvenini geliştirebilir. Semptomları anlayarak, profesyonel yardım arayarak ve besleyici bir ortam sağlayarak aileler; çocuklarının kekemeliğin üstesinden gelmelerine ve iletişim becerilerinde gelişmelerine yardımcı olmak için önemli bir rol oynayabilirler.

Çocuklarda kekemeliğin erken yaşlarda tedavi edilmemesi ilerleyen yaşlarda akran zorbalığı, çekingenlik, kaygı bozukluğu, dikkat eksikliği gibi pek çok faktörle birlikte düşünülmesi gerekir.

Okul öncesi çocuklardaki otizm belirtileri ve atipik otizm konusundaki destekleyici eğitimlerle ilgili bilgi almak için bağlantıları takip edebilirsiniz.

Özel öğrenme güçlüğü konusunda disleksi, disgrafi, dispraksi ve diskalkuli yazıları size yardımcı olabilir.

Ayrıca DEHB, Dikkat eksiliği ve Hiperaktivite konularında detaylı bilgiyi ilgili yazılardan bulabilir ya da konuyla ilgili bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Derin Çocuk’tan Sevgilerle…

Otizm nedir? Otizmin Nedenleri, Çeşitleri, Otizmli çocuklarda Eğitim tedavisi ve konuşma

12 Maddede Ergoterapi

Disleksi hakkinda bilgiler

Otizm alternatif tedaviler, brokoli, B6 takviyesi, vitamin, mineral, şelasyon, müzik, duyusal terapi, melatonin

Dehb Nedir? Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Kaynak

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir