Otizmli çocuklarda uyku sorunları çocuğun psikolojik, sosyal ve bilişsel gelişimi açısından olumsuzluk yaratabilir. Bu açıdan ailelere tavsiye edilebilecek 20 madde ile bu sorunları en aza indirebilirsiniz.
Sadece otizm değil aynı zamanda DEHB(Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğu) gibi nörogelişimsel diğer bozukluklarda da uyku rutininin oluşturulması ailelerin uyku konusundaki bazı püf noktaları desteklemesiyle aşılabilir.
Odaklanma-dikkat-hiperaktivite ve otizm spektrum bozukluğu yaşayan çocuklarda uykuya dalmada problemler varsa aşağıdaki 20 teknikten faydalanabilirsiniz.
Çocuklarda uyku için ailelere 20 öneri
- Öncelikle çocuğunuzun günlük aktivitelerine ilişkin bir rutin oluşturmanız faydalı olacaktır. Haftanın yedi günü mümkün olduğunca aynı saatte kalkıp aynı saatte uyumaya gayret gösterilmeli.
- Otizmli küçük çocuklar için günün aynı zamanlarına denk gelecek bir şekerleme uykusu belirlenmeli; ancak bu şekerleme uykuları saat 16:00’yı geçmemeli.
- Mümkün olduğunca planlı olmayan gündüz uykularından kaçınılmalı.
- Yatmadan önce ağır yemeklerden veya ağır atıştırmalıklardan kaçınılmalı.
- Peynir ve kraker gibi karbonhidratlı hafif bir atıştırmalık çocuğunuzun uyumasına yardımcı olabilir.
- Çocuğunuz uyandığında doğal ışığa maruz bırakın – örneğin, yatak odasındaki perdeleri açın. Yatmadan önceki saatlerde evdeki ışıkları kısın.
- Otizmde egzersizin gün içinde teşvik edilmesi önemlidir, ancak yatmadan önceki iki ila üç saat arasında egzersizin mümkün olduğunca azaltılması daha iyi olacaktır.
- Çikolata, soda, çay veya kahve gibi tüm kafein ürünlerinden kaçının. Bunların uyarıcı etkileri 12 saate kadar sürebilir.
- Ev ödevi, oyun oynama veya mola gibi şeyler için gündüz yatak odası kullanımını azaltın. Bu bağlamda yatmadan 15 ila 30 dakika önce kısa ve öngörülebilir bir rutine başlayın.
- Çocuğunuzun rahatlamasına ve uykuya hazırlanmasına yardımcı olmak için her gece aynı düzeni kullanın.
- Kısık ışıkta kitap okumak gibi sakin, yatıştırıcı aktiviteleri rutinin sonuna yerleştirin.
- Film izlemek, video oyunları oynamak veya ekran başında geçirilen diğer etkinlikler gibi uyarıcı faaliyetlerden kaçının.
- Yatmadan 30 dakika önce koşmak veya zıplamak gibi fiziksel aktivitelerden kaçınmaya çalışın.
- Otistik davranışlar gösteren çocuklarda uyku zamanı ile ilgili beklentilerinizi desteklemek için çocuğunuzun yatmadan önceki rutininin resimlerini içeren bir çizelge gibi görsel destekler oluşturmaya çalışın.
- Rahat ve tutarlı bir uyku ortamı oluşturmak için çocuğunuzun uyku alanının çok sıcak veya soğuk olmadığından emin olun, odayı sessiz ve karanlık tutun.
- Çocuğunuzun tercihlerine uygun yatak ve uyku kıyafetleri malzemeleri kullanın.
- Çocuğunuzun yalnız başına uykuya dalması hususunda eğitilmesi de rutinin oluşturulması açısından önemlidir.
- Yatakta yatmak yerine çocuğunuzun yatağının yanında bir sandalyeye oturmayı deneyin. Nihai hedef, sandalyeyi tamamen odadan çıkarmak için, birkaç gecede bir sandalyeyi yavaş yavaş yataktan uzaklaştırın.
- Odaya geri dönmeniz gerekiyorsa, dikkati çok çabuk dağlan çocuğunuzla olan tüm etkileşimlerinizi kısa ve sıkıcı tutun. Örneğin, “uyu artık oğlum/kızım” diyebilir ve tekrar çıkabilirsiniz.
- Odaya yapılan her ziyaret arasında daha uzun süre beklemeye çalışın. Çocuğunuz gece sizin için seslendiğinde de aynı stratejileri kullanabilirsiniz.

Çocuk gelişimine doğrudan etki eden uykusuzluk sorunun kontrol altına alınmasıyla; sosyal beceriler, hiperaktivite, dikkat eksikliği gibi pek çok sorun çözümlenebilir. DEHB, Hiperaktivite, Sosyal beceri eksikliği, Okul başarısızlığı, Dikkat sorunları, Odaklanma, Otizm gibi bir çok sorunla da bağdaştırılan uyku bozukluğunun giderilmesi çocuğun hayatına sağlıkla devam edebilmesi için önemlidir. Bu 20 maddeye odaklanmak ailelerin rehber olarak kullanabileceği bir strateji oluşturabilir.















Desteğe ihtiyaç duyduğunuz anda iletişime geçmekten lütfen çekinmeyiniz.
Derin Çocuk Özel Eğitim Merkezleri‘nden sevgilerle…