Derincocuk konum iletişim

Dil konuşma terapisinin okul öncesi çocuklarda uygulanması

Konuşma davranış sorunu olmayan bir çocuk için sadece dil terapistiyle çözülebilir ya peki eğer davranış problemleri, hiperaktivite ve dikkat sorunları da varsa. İşte bu noktada Aba terapisi, ergoterapi, bireysel ve kaynaştırma eğitimleri devreye girer.

Dil konuşma terapisi eğitiminde, konuşma gelişimini destekleme çalışmaları

Dil ve Konuşma pratiğinin geliştirilmesinde, kritik öneme sahip bazı anahtar noktalar vardır. Anlama, görsel yardımlar, seçimler, okuma, konuşma terapisi, arttırıcı ve alternatif iletişim, meydan okuyan tavır, okul desteği konularında neler yapılabilir haydi birlikte göz atalım.

  • Dil konuşma Gelişimini Destekleme Çalışmaları
    • Anlama
    • Görsel yardımlar
    • Seçimler
    • Okuma
    • Konuşma terapisi
    • Resim değiştirme ve Makaton
    • Meydan okuyan tavır

Otizmde dil ve konuşma ile ilgili ”otizmli çocuk sahibi bir annenin” hikayesi
Konuşma, dil ve iletişim çoğu otistik çocuk için kilit bir alandır . Şimdi otizm anneleri ile ilgili hikayemizi inceleyelim.

Her iki çocuğum için de farklı olduklarının ilk açık işareti konuşma ve dilin gecikmesiydi .
Her çocuğun iletişim konusunda çeşitli zorlukları olacaktır. Çoğu otistik insan, dil ve / veya iletişim konusunda zorluk çekecektir.

İletişim ve dil konuşma zorlukları şunlardır

Neden iletişim kuramıyorlar? Kasıtlı mı? Pek çok çocuk iletişim kurmayı hemen öğrenirken, bazı çocuklar için çok daha uzun sürebilir veya alternatif iletişim yöntemleri gerektirebilir. Bazı çocuklarda dil konuşma sadece dil kasları ve özgüven problemleriyle ilişkili olabilrken bazı çocuklarda otizm, disleksi, hiperaktivite ve dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB – ADHD) ya da davranış bozukuklarından kaynaklanabilir.

Bu gibi durumlarda çocuktan konuşması beklenmeden önce altında yatan bu etkenlerin belirli bir seviyeye kadar geliştirilmesi gerekmektedir.

Haydi şimdi İletişim hakkında bilgilerle başlayalım.


İletişimi anlamak:
• Çok gürültülü veya işlenemeyecek kadar hızlı
• Çok karmaşık
• Gerçek yorumu anlamada zorluk
• Sözlü olmayan ipuçlarını / sosyal iletişimi anlamada zorluk
• Bilinmeyen bağlamda anlama / genelleme

İletişimi kullanma:
• Çok yüksek veya çok sessiz
• Sınırlı veya konuşma yok
• Ekolali (tekrarlı anlamlı anlamsız kelimeler)
• Biçimsel veya olağan dışı ton değişimi
• Tek taraflı konuşma
• Araya giren ve diyaloğu önemsemeyen yapı
• Sınırlı paylaşılan / ortak ilgi

Çocukların iletişimi geliştirmek için geçtiği dört aşama vardır:

  1. Kendi Gündemi: Kendi ihtiyaçlarını karşılamak için kısa etkileşimlere bulunabilir mesela ” su” diyebilir ya da işaret edebilir ama kasıtlı iletişim yok.
  2. İstedikleri şeylere ulaştıktan sonra kendi dünyalarına geri dönerler. Gülümser ve güler, ancak sizinle iletişime geçmezler. Protesto etmek için ağlar ve çığlıklar.
  3. Talep Eden Aşama : Kısa etkileşimler, çoğu iletişim istek ister.
  4. Erken iletişimci: Daha uzun etkileşimler kurar , tanıdık insanlarla etkileşime girer. Bir şeyler için istekte bulunur. İletişim kurmak için hareketleri, sesleri ve kelimeleri kullanmaya başlamaktadır.
  5. Ortak: Daha uzun etkileşimler kurar. Gelişmekte olan diğer çocuklarla oynayın. Basit konuşmalar yapabilir. Anlayış daha da gelişiyor.

DİL ve KONUŞMA GELİŞİMİNİ DESTEKLEME ÇALIŞMALARI

DİKKAT

DEHB, Cocuklarda hiperaktivite, Dikkat eksikligi, derincocuk
DEHB, Dikkat eksikliği, Hiperaktivite, çocuklarda dehb, çocuklarda dikkat eksikliği, çocuklarda hiperaktivite konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgiler.

Çocukların öğrenmek ve iletişim kurmak için dikkat geliştirmesi gerekir. Çocuğunuzun dikkati kısa mı, sert mi yoksa tek kanallı mı?

Daha önceleri dikkat eksikliğinden çok çocuklarımın konuşmadığı gerçeğine odaklanırdım. Uzman uyarıları sonucunda anladım ki eğer dikkat üzerine çalışmazsak iletişim kurmak imkansızdır.

Çünkü iletişim, karşındakini dinleme, anlama ve yanıt verme şeklinde dikkat gerektiren Bi süreç ile kurulabiliyor. Yani dikkat yok ise konuşma ve iletişimde zorluklar olabiliyor.

Dikkat güçlükleri şunları içerebilir:
• Kolayca dikkati dağılan
• Dikkati değiştirmede zorluk
• Dikkat vermeye motive olmamış
• Sadece kendi anlatan ve çevresine duyarsız
• Kendi gündemlerinde kısıtlı

Dikkat üzerine çalışmak için heyecanlı olmanız ve çocuğu motive eden şeylere sahip olmanız gerekir. Motive edici şeyler bulmak zor olabilir, bu nedenle pekiştiriciler ve motive edici oyuncaklar hakkındaki bu yazı faydalı olabilir.
Odadaki en heyecan verici şey olmaya çalışın, diğer dikkat dağıtıcı şeyleri azaltın. İlgi çekici konuları ve görselleri kullanın .
Dikkat gerektiren desteklemenin harika bir yolu Dikkat Otizmi kullanmaktır(Bu konuda Aba terapi eğitimi dünyada etkinliği kanıtlanmış tek otizm tedavisi yöntemidir)

Bu, otistik çocuklar için tasarlanmış bir terapidir ve dikkat üzerinde çalışmanın harika bir yoludur .

Yoğun Etkileşim gibi konuşma gelişimini desteklemek için kullanılabilecek birçok terapi vardır. Otistik çocuklar için terapiler hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.


ANLAMA

Ne anlıyorlar? Onların seviyesinde iletişim kurduğunuzdan emin olun. Daha az söyleyin, yavaş konuşun, çocuğa göstermek için görsel kullanın ve en önemli kelimeleri vurgulayın.

Konuşma ve dili geliştirme konusunda ipuçları içeren bir önerimiz bu olabilir. Anksiyeteyi azaltmak için rutinleri kullanmak yararlı olabilir. Düzenli rutinlerini bozmadan onlardan ne beklendiğini açıklamak ve onları anlamaya çalışmak bir çocuk için yardımcı olabilir.
Sözlü olarak iletişim kuramayan oğlunuza okumayı öğretmeyi desteklemek için görseller kullanmanız yararlı olabilir .
Hepimiz farklı iletişim kuruyoruz ve otistik çocuğa sahip bir annenin iç görülerini faydalı bulabilirsiniz.

GÖRSEL YARDIMLAR


Otistik çocuklar genellikle görsel öğrenenlerdir ve görsel ipuçları kullanmak, anlamada büyük bir fark yaratabilir. En büyük çocuğumun daha uzun işlem süresine ihtiyacı var, bu yüzden görseller bunu kendi zamanında yapmasına izin veriyor.

Görseller ayrıca stresi azaltabilir ve daha fazla bağımsızlık yaratabilir. Görsel yardımcıları kullanmakla ilgili bir önerimiz bu olabilir. Ayrıca bir çocukla iletişim kurmak için görselleri kullanmanın harika bir yolu olan Sosyal Hikayeleri de inceleyebilirsiniz.

Ayrıca bir çocuğun güçlü yönlerini bulmak için görsel oyunları kullanmayı düşünün. Harika bir örnek, Arayıcılar çöpçü avıdır .

SEÇİMLER


Tanıtımı yapılan bazı seçimler çocuklar için zor olabilir Bu yüzden seçenekleri çoğaltmayın. Seçim yapabileceği yalnızca iki öğe ile basit bir başlangıç yapın. Çocuğun sunulan seçim konusunda net olması için nesneleri veya görselleri kullanın.

Çocuğun istediğini bildiğiniz bir ürünü sunabilirsiniz, ve seçenek olarak pek istemeyeceği birşeyi sunabilirsiniz. Örneğin çikolatayı mı istersin yoksa dün giydiğin çorabımı dediğiniz zaman seçim yapma becerilerini geliştirmeye yardımcı olmuş olabilirsiniz.

OKUMA


Okumak, çocuğunu cesaretlendirmek için birlikte yapılabilecek harika bir aktivitedir. Birlikte oturup kitap okumakta zorlanırlarsa, hikayeyle oyun ve televizyon gibi farklı bir şekilde dikkatini değiştirerek ilgilenin. Sonrasında kitaba geri dönün.

KONUŞMA TERAPİSİ

Cocuklarda Dil konusma terapisi, kekemelik, ekolali


Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden, ABA terapistlerinden, dil ve konuşma terapistlerinden destek talebinde bulunabilirsiniz. Çocuklarınızı dil konuşma geriliği konusunda bir rapor almaya yardımcı olacak bir uzmanla görüşebilirsiniz. Otizm olsun ya da olmasın, birçok çocuk bu şekilde tanı konularak tedavi edilebiliyor ve iletişim kurmanın yöntemlerini keşfedebiliyor

ARTTIRICI VE ALTERNATİF İLETİŞİM (AAC)


Arttırıcı ve alternatif iletişim (AAC), konuşma veya yazmanın yerini alan iletişim yöntemleridir. Otistik çocuklarla en sık kullanılan iki alternatif iletişim yöntemi Makaton ve Resim Değiştirme İletişim Tekniği’dir(Picture Exchange Communication System ,PECS).

MEYDAN OKUYAN TAVIR


Çoğunlukla dışa vurma, çığlık atma, ağlama, ısırma ve diğerleri gibi zorlu davranışlar, iletişim sorunlarına bağlıdır. İletişim kuramayan çocuk kendisine ve çevresine kızarak bu davranışları sergilemekte ve aslında yardım istemektedir.

Bir çocuğun duyusal işleme sorunları olabilir ancak eğer bunu çocuk, etrafındakilere anlatamıyorsa, bu durum çocuk için çok üzücü ve kafa karıştırıcı olabilir. Aynı şekilde duygularını veya ihtiyaçlarını iletememek de çok zor olabilir.

Zorlu davranışın nedenini bulmak genellikle bir anahtardır ve zorlu davranışın nedenlerini belirlemeye yardımcı olması için Özel eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinden, Davranış terapisi, Dil konuşma terapisi konusunda destek talep etmeniz gerekli olabilir.

Derin Çocuk Bağcılar otizm ABA rehabilitasyon ve özel eğitim merkezi

Eğitim Programları

2 Comments

  1. Yurtdisinda auditorium kizim 11 yasinda cumuleren kuramoyor bilgi afmaken istiyorum
    Benimle iletisime gecerseniz vol sevinirim

    Tel ederim

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir