Doğumdan sonraki yaklaşık 10. ay sonrası bebeklerin ilk kelimelerinin duyulmaya başladığı dönemdir. 17.298 İngilizce, Danca veya Felemenkçe konuşan çocuk üzerinde yapılan araştırmada çocukların kullandıkları kelime dağarcığını ve çocukların genetik verilerini kullanılarak erken çocukluk dönemi kelime dağarcığı kullanımı ile DEHB ve Otizmli çocuklar arasında bir bağlantı keşfedilmiştir.
Yaklaşık iki yaşındayken 100 ila 600 kelime üretebilirler ve çok daha fazlasını anlayabilirler. Her çocuk kendi dil öğrenme gelişim yoluna girer ve bu da büyük bireysel farklılıklara yol açar. “Dil gelişimindeki bazı farklılıklar hücrelerimizde depolanan genetik koddaki farklılıklarla ilişkili olabilir,” diyor kıdemli araştırmacı Beate St Pourcain, çalışmanın baş bilim insanı.
KELİME ÜRETİLMESİ VE ANLAŞILMASI
Genetiğin çocukların kelime üretimi ve anlayışının gelişiminde nasıl bir rol oynadığını anlamak için ekip, bebek (15-18 ay) ve yürümeye başlayan çocuk (24-38 ay) kelime dağarcığı büyüklüğünün genom çapında bir meta-analiz çalışmasını (GWAS) yürüttü.
Ekip, 17.298 İngilizce, Danca veya Felemenkçe konuşan çocuğun kelime dağarcığını ve genetik verilerini kullandı. Konuşulan kelime sayısı hem bebekler hem de yürümeye başlayan çocuklar için mevcuttu. Anlaşılan kelime sayısı yalnızca yürümeye başlayan çocuklar için mevcuttu. Daha sonraki yaşam sonuçları çoğunlukla büyük bağımsız konsorsiyumlardan gelen genetik özet bilgilerle incelendi. Bunlara okuryazarlık (yazım, okuma ve fonem farkındalığı), biliş (genel zeka ve eğitim yılı sayısı) ve nörogelişimsel durumlar (DEHB ve Otizm Spektrum Bozukluğu ASD’nin genetik riski ve ayrıca çalışılan çocukların bazılarında doğrudan gözlemlenen DEHB ile ilişkili semptomlar) dahildi.
KONUŞMAYI ÖĞRENMEK VE ÖĞRENMEK İÇİN KONUŞMAK
Araştırmacılar, bebeklik ve yürümeye başlayan çocukluk dönemindeki kelime dağarcığı boyutunun altında yatan birden fazla genetik faktör tespit ettiler. Tutarlı bir şekilde, daha sonraki yaşam okuryazarlığı, biliş DEHB ve Otizmle ilgili ölçümlerle ilgili genetik ilişkiler gelişim sırasında değişti. Hem bebek hem de yürümeye başlayan çocuk kelime üretimi, yazım gibi okuryazarlık yetenekleriyle ilişkiliydi, ancak genel bilişle ilişkiler yalnızca yürümeye başlayan çocuk kelime dağarcığı puanlarını etkiliyordu. Yürümeye başlayan çocuklar bir miktar dil akıcılığında ustalaşmıştır ve daha yüksek düzeyde bilişsel işlemeyi içeren “öğrenmek için konuşabilme” yeteneklerine sahiptirler, sözel yeteneklerin gelişimi ise daha geç başlayabilir.
Ekip ayrıca bebeklikte daha fazla sayıda konuşulan kelimenin DEHB ve Otizm semptomu için genetik olarak ilişkili olduğunu buldu. Ancak, bu genetik ilişki yürümeye başlayan çocuklarda tersine döndü: orada, daha az sayıda anlaşılan kelime daha fazla DEHB Otizm semptomuyla ilişkiliydi. Ayrıca, DEHB Otizm için daha yüksek genetik riske sahip çocuklar kendilerini daha fazla ifade etmeye meyilli olabilir. Buna karşılık, kelime dağarcığı boyutunun bilişle bağlantılı olduğu “öğrenmek için konuşma” aşamasında, daha yüksek genetik DEHB Otizm riski daha düşük sözel ve bilişsel yeteneklerle ilişkili olabilir.
St Pourcain’e göre, “Genetik etkiler, bebeklik ve yürümeye başlayan çocukluk döneminde iki yıldan daha kısa bir sürede kelime dağarcığı boyutunun altında hızla değişir. Gelişimsel bir bakış açısı benimseyerek, bulgularımız sağlık ve bozuklukta erken konuşma ve dil ile ilişkili etiyolojik süreçler hakkında daha iyi bir anlayış sağlar.” İlk yazar Ellen Verhoef şunları ekliyor: “Bu araştırma, yaşamın ilk birkaç yılında değerlendirilen kelime dağarcığı boyutunun gelecekteki davranış ve biliş için önemini gösteriyor ve bebeklik ve yürümeye başlayan çocukluk döneminde daha fazla veri toplama çabasına ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor.”
Erken dil gelişimi, çocukların daha sonraki dil, okuma ve öğrenme becerilerinin önemli bir belirleyicisidir. Dahası, dil öğrenme güçlükleri Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) ve Otizm Spektrum Bozukluğu (ASD) gibi nörogelişimsel durumlarla ilişkilidir.
- aydan itibaren bebekler kelime çıkarmaya başlarlar. Yaklaşık iki yaşındayken 100 ila 600 kelime üretebilirler ve çok daha fazlasını anlayabilirler. Her çocuk kendi dil öğrenme gelişim yoluna girer ve bu da büyük bireysel farklılıklara yol açar. “Dil gelişimindeki bazı farklılıklar hücrelerimizde depolanan genetik koddaki farklılıklarla ilişkili olabilir,” diyor kıdemli araştırmacı Beate St Pourcain, çalışmanın baş bilim insanı.
DEHB’li ve Otizmli çocukların genellikle ortaklaştığı dil becerileriyle ilgili bu konuda daha fazla bilgi için Çocuklarda otizm belirtileri, Atipik Otizm nedir , İnce motor becerilerin ve Kaba motor beceriler gibi yazılarımızı incelemenizide tavsiye ederiz. Dilerseniz iletişime geçerek destek talebinde bulunabilirsiniz.
Sevgiyle Kalın
Derin Çocuk’tan Sevgilerle…
Kaynak : Max Plank İnstitute