DOWN SENDROMU
- İçindekiler
- Down sendromu nedir
- Down sendromu belirtileri
- Down sendromu tedavisi ve eğitimi
- Down sendromlular kaç yaşına kadar yaşar
- Down sendromu için uzman görüşü
- Down sendromunda aile için 5 önemli tavsiye
DOWN SENDROMU NEDİR
Down sendromu, genellikle belli seviyede öğrenme güçlüğü ve fiziksel belirginliklere neden olan genetik bir sorundur. İnsan hücrelerinde bulunan 46 adet kromozomun 22 + 1(xx)’i anneden 22 + 1 (xy)’i babadan gelmektedir . İnsan hücresinde ki 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunursa bu durumu down sendromu olarak tanımlıyoruz.
DOWN SENDROMU BELİRTİLERİ
En belirgin özellik kendilerine has özel bir yüz şekillerinin bulunmasıdır ancak bu sadece fiziksel belirtisidir ensenin kalın olması, gözlerdeki çekiklik, burnun basık duruşu vs… Zihinsel olarak kromozom farklılığından ötürü öğrenmede yaşanan güçlükler olarak tarif edilebilir.
DOWN SENDROMU TEDAVİSİ VE EĞİTİMİ
İki ayaklı bir çalışmadan bahsedebiliriz temel olarak. Bunlardan ilki çocuğun sağlık bilimlerinden aldığı destek – terapi yöntemleri ve özel eğitimciler olarak bizlerin birebir de verdikleri eğitimler ve çalışmalardır . Kendi alanımızla ilgili konuda şu hususu belirtmekte fayda görüyoruz ki ” farkı, rengi ve tonu ve fark etmeksizin insan, içinde taşıdığı yaşam enerjisini sosyal çevresinden ve biraz da sevginin iyileştirici gücünden alır . Bu anlamda ihtiyaç duyulan açığın kapatılmasında ki rolü biz özel eğitimciler olarak üstleniyoruz.
DOWN SENDROMLU BİREYLER KAÇ YAŞINA KADAR YAŞAR
Her bireyin kendine özgü bir bünyesi olması sebebiyle kesin bir yaştan bahsedemesek de genellikle 50 yaş civarı olduğu bilinmektedir.
DOWN SENDROMU İÇİN UZMAN GÖRÜŞÜ
Down sendromu ve diğer farklılık ve güçlüklerde olduğu gibi amaç ”kişinin kendini toplumda dışlanmış hissetmeden, fiziksel özellikleri yanında ruhsal anlamda da tamamlanmış hissetmesi, temel ihtiyaçların giderilmesi ile topluma entegrasyondur. Rehabilitasyon ve özel eğitim merkezleri bu anlamda ”bireyin topluma entegrasyonu ” konusunda, aileler ile sorumluluğu paylaşmaktadırlar.
DOWN SENDROMUNDA AİLE İÇİN TAVSİYELER
Çocuğunuz her ne kadar sağlıklı olsa da, belli bir yaşa kadar yine de sıklıkla gözlemlenmesinde fayda var. Bu yüzden mümkün olduğu kadar doktor randevularınızı ve kontrollerinizi aksatmamanız gerekli.
Profesyonel destek almak isteyebilirsiniz.
Hem kendiniz için hem de down sendromlu çocuğunuz için faydalı olacak pek çok profesyonel meslek grubu mevcut. Özellikle rehabilitasyon merkezleri bünyesindeki özel eğitim uzmanları, psikologlar ve çocuk gelişim uzmanlarından gerekli zamanlarda destek almaktan çekinmeyin.
Down sendromlu bir çocuk ebeveyni olmak zaman zaman yalnız hissetmenize, kendinizi güçsüz hissetmenize sebep olabilir. Bu düşünceleri aklınızdan çıkarın ve mutlaka bir rehabilitasyon merkezinden konu hakkinda görüş talep edin.
Hem çocuğunuzun kendini yalnız hissetmemesi için sosyalleşme imkanı sunacak, hem de size psikolojik olarak yardımcı olacaktır. Aynı zamanda pek çok tecrübeli insandan tavsiye alabilme imkanınız da bulunuyor.
Down sendromuyla ilgili bilgilerinizi güncellemelisiniz
Bol bol bilgi edinip araştırma yapmak önemli, çünkü yeni bilgiler karşısında bilgi de eskiyor .
Down sendromlu bir çocuğun ebeveyni olmak, sıradan bir çocuğa kıyasla çok daha fazla ilgi ve bilgi gerektirmekte. Onu en doğru şekilde yetiştirebilmek için mutlaka edinebildiğiniz kadar bilgi edinmelisiniz.
Down sendromu ile ilgili pek çok kaynağa internette ulaşabilirsiniz. Bu kaynakların çoğunluğu ücretsiz ve fazlasıyla kaliteli. Bunun yanı sıra, down sendromlu çocuk yetiştirme ile ilgili çok sayıda kitap ve yayın bulunabilmekte.
Sosyal hayat destekleyici olabilir
Hem kendinizin hem de çocuğunuzun sosyal hayattan kopmasına izin vermeyin. Parka gidin, yürüyüşe çıkın, etkinliklere katılın. İlk kez down sendromlu bir çocuk sahibi olan ebeveynler genellikle bu sürecin başlangıcında, kendilerini yalnız hissederek, dış dünyaya kendilerini kapatmakta. Bunun olmasına izin vermeyin.
Kendinize de vakit ayırabilmelisiniz
Çocuğunuz çok vaktinizi alıyor olabilir. Down sendromlu bir çocuğun ebeveyni olmak elbette çok fazla vaktinizi alacaktır ama ona olan sevginizin kendi yaşantınızı unutturmasına izin vermeyin. Kişisel ihtiyaçlarınız için vakit ayırın, tek başınıza sinemaya gidin, kısa tatillere çıkın.
Down sendromlu çocuğa sahip olmanın bambaşka bir deneyim olduğunu siz de anlayacaksınız. Bu duruma ne kadar hazırlıklı olursanız, ne kadar çok bilgi sahibi olursanız, o kadar rahat bir hayat geçirirsiniz. Her ne yaparsanız yapın, mutlaka kendinize vakit ayırın ve bol bol bilgi edinin. Derinçocuk ile iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz ya da aşağıdaki makaleleri inceleyebilirsiniz.















Otizm hakkında
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu
Disleksi
Asperger sendromu